– Dette blir musikk på naturens premisser. Det er fossen som bestemmer, og når vi står her sent i kveld – både vi som spiller og de som er her for å høre på – vil vi forhåpentligvis fornemme fossens storhet. Den har vært her lenge, og sannsynligvis lenge før det kom mennesker hit. Tenk så små vi er i forhold til den.

Terje Isungset snakker seg varm i den lett kjølige augustkvelden ved Steinsdalsfossen i Norheimsund. Han har nettopp – for første gang – sett fossen opplyst og klar til det musikalske og visuelle oppdraget han har iscenesatt. Gjennom fire år har det hatt en plass i musikeren og komponistens hjerte og hjerne. I kveld realiseres prosjektet.

Lyd og lys

Den som har tenkt ut denne konserten sammen med Isungset er Asle Karstad, som er lydprodusent og samarbeidspartner for Terje Isungset ved flere anledninger. Her i Steinsdalsfossen skal han sørge for at fossen får spille den rollen komponist Isungset har tiltenkt den, samtidig som det er viktig at de øvrige musikerne også hørers.

– Vi legger ut diverse surroundanlegg her på området rundt fossen. Det er en gigantisk teknisk affære, dette, men vi håper jo at de som får oppleve det vil ha noe igjen for det. Spesielt håper vi at lokalbefolkningen vil se fossen sin i et annet lys, sier Karstad.

Musikk og dans

Det er et lite, men eksklusivt knippe musikere som får være med på denne musikalske og visuelle begivenheten. Jazzsangerinnen Lena Nymark er en, hardingfelespilleren Nils Økland en annen. Dessuten er trompetisten Arve Henriksen, som bergenserne ble kjent med under Ojoj-festivalen i år, med på laget, og det samme er Didier Petit, fransk jazzmusiker som har spilt sammen med Terje Isungset ved flere anledninger.

Og så skal Therese Skauge danse til musikken fra Fossen. Da får vi virkelig se hvor lite mennesket er, og hvor stor, sterk og farlig fossen er.

I tillegg skal ti barn spille på treinstrumenter og sykkel, og kanskje litt andre ting, også.

Intenst arbeid

De siste dagene har det vært et intenst arbeid rundt Steinsdalsfossen. Lys— og lydfolk har lagt ut flere kilometer med kabel, det er bygget en glass-scene til musikerne, og ute på en øy i fossestryket er det gjort plass til Geir Botnen, pianist og styreleder i Hardingtonar. Han skal innlede med å spille Geirr Tveitt, men det skjer nok ikke på et Steinway-flygel...

– Det største problemet er fuktigheten, sier lydprodusent Asle Karstad. Absolutt alle koblinger må pakkes inn i plast, og også instrumentene påvirkes av fuktigheten. Derfor er det sannsynligvis ikke tilrådelig å holde på mer enn en times tid. Da vil i hvert fall instrumentene ha fått nok. Og muligens publikum, også, sier han og ler.

En opplevelse

Hva ønsker så Terje Isungset å oppnå med dette?

– Selv fikk jeg et skikkelig kick når jeg nå så fossen opplyst for første gang, og jeg håper virkelig at vi kan være i stand til å gi publikum en opplevelse både av lydmessig og visuell karakter. Og så vil vi gi noen små overraskelser underveis. Samtidig er dette musikk på naturens premisser, og her er fossen både dirigent og instrument. Det er utrolig spennende, fordi vi ikke kan vite helt hva som skjer. Det er virkelig spennende å jobbe med sånne krefter, sier Terje Isungset.

MED LOKK OG LITT LURERI: Terje Isungset lokker med bukkehorn, multimediashow og Steinsdalsfossen i farger, fest og nykomponert musikk.
Valde, Vegar
Valde, Vegar