LINDA HILLAND

Husker du familien fra Minde som kjøpte seg seilbåt uten å ha særlig peiling på seiling? Etter halvannet år med hektiske forberedelser begynner nå familien å føle seg klar til å seile over Atlanteren til Karibia. Startskuddet går fra Bergen neste lørdag. Den 36 fot store seilbåten «Tomba» skal være deres hjem det neste året.

Båten skal ikke bare være deres hjem, men også et flytende galleri for kunstneren Hanne Grete Einarsen. Siden jul har hun jobbet med å innrede «Tomba». I motsetning til gallerier flest, hvor kunstverk er plassert på vegger og i rommet, er det selve salongen i båten som blir et kunstverk. Tre lugardører er blitt til fargerike malerier og skapdører er skåret ut til trykkplater for grafikk.

Fikk ideen i julen

— Over et glass vin i romjulen dukket denne ideen opp. Å skape båten om til et flytende galleri, er kjekt både for oss og for Einarsen. Som finnmarking kjenner jeg meg igjen i bildene hennes, sier Bjarne Pedersen.

Kunstmaleren, som er født på Skjervøy i Nord-Troms, henter inspirasjonen fra den nordnorske naturen. Temaet for denne utstillingen er hus.

— Et naturlig valg. Båten «Tomba» skal være familien Pedersens hjem det neste året. De tar med seg hele sitt liv til sjøs og leier bort huset sitt på Minde. Når hjemlengselen blir stor, er det sikkert godt å ha et flytende hus fylt med nordnorske symbol fra natur- og dyreliv å se på, sier Einarsen som holder på å finpusse maleriene på skapdørene.

Liker revene best

Oda (12) og Anja (7) følger nøye med. Jentene var først skeptiske til at noen skulle dekorere det som skulle være deres hjem det neste året. Men nå synes de bildene er vakre, og spesielt gøy er det når de får være med å se Einarsen male.

— Jeg liker best bildet med revene, sier Oda. Det gjør også Anja.

Jentene må selv øve på å tegne og male. De skal sende kort hjem til klassekameratene sine i Bergen underveis på turen.

— Anja har fått lekse av klassen. Hun skal sende et kort fra ganske mange av stedene vi skal besøke. Klassebamsen skal få være med på ferden, forteller mamma Tina Taule.

Første stopp for det flytende kunstgalleriet er Zachariasbryggen førstkommende lørdag. Deretter bærer det av sted via Den Engelske Kanal og Kanariøyene til Karibia.

— Det ikke helt bestemt hvilke båthavner vi skal innom, men «Tomba» vil være åpen for publikum som ønsker en titt, sier Pedersen.

Utstilling på reise

Etter hjemkomsten til Bergen 2005 vil galleri «Tomba» bli forent med en landbasert utstilling som viderefører de tematiske kunstverkene i båten. Utstillingen vil reise oppover norskekysten, og i tillegg vil det vises en fotoutstilling av «Tombas» ferd ute i den store verden.

— Et spennende prosjekt som gikk i oppfyllelse ved en tilfeldighet,. sier Einarsen, som selv vil være til stede under morgendagens utstilling.

MIN BÅT ER LASTET MED KUNST: Kunstmaler Hanne Grete Einarsen har forvandlet seilbåten «Tomba» til et flytende galleri. I morgen kan du se kunstverkene om bord i seilbåten ved Zachariasbryggen. Deretter skal familien Pedersen ta med kunsten over Atlanteren til Karibia. Oda (11) synes bildene er vakre.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
HØYT OPPE FØR AVREISE: Pappa Bjarne jobber hardt for å få alt ferdig til avreisen 19. juni. Radioantennen må på plass for å ha kontakt med omverdenen.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ