Navn: Nils Friis

Alder: 49 år

Yrkestittel: gallerist, driver Galleri Bryggen

Bosted: Fjellveien

Hvor vokste du opp? — I Asker. Mange av dem som bor i Asker er innflyttere, men jeg er ekte askerbøring. Jeg flyttet til Bergen i 1989.

Hvor ville du helst bodd? - Jeg har bodd flere steder i Bergen, både i Morvik, på Nordnes og i Wesenbergsmauet. De siste 12 årene har jeg vært så privilegert å få bo i Fjellveien, og det er nok her jeg har likt meg best.

Hvor går søndagsturen? - Jeg er godt på vei siden jeg allerede er i Fjellveien! Jeg prøver å være sprek og gå opp til Fløyen. Skal jeg ha en skikkelig tur, går jeg til Blåmanen. Der er det flott utsikt! Så går jeg nedover til Fløyen, Skomakerdiket og Skansen.

Favoritt utested?

— Jeg synes det er spennende med nye restauranter, og liker å prøve nye steder. Sist var jeg på Soho. Det var flott, jeg elsker sushi!

Hvor handler du klær? - Mest når jeg er på reise til Oslo. Jeg har en onkel som har et merkevarehus der, så jeg får gunstige priser. Jeg handler når jeg må, og da handler jeg gjerne mye.

De beste skillingsbollene? - Jeg har aldri kjøpt skillingsboller, men jeg har smakt det. Er ikke de opprinnelig polske?

Ditt beste skoleminne? - Jeg gikk på Jansløkka skole i Asker. Der var det en flott gammel skolegård med masse natur, så vi hadde mye rom å boltre oss på. Nå jeg er i Asker og går forbi skolen tenker jeg tilbake på at «der gjorde jeg det og det».

Din bergenske favorittrett?

— Bergensk fiskesuppe fra Enhjørningen. Jeg er også glad i pinnekjøtt. Jeg har faktisk omvendt østlandsfamilien slik at jeg får det til jul når jeg er der. Men jeg er ikke så glad i raspeballer og saltkjøtt.

Hvor er du medlem? - Jeg er nettopp blitt formann i Bryggen Vel. Og så er jeg med i Varegg og i Viking sin turngruppe. Eller, det er egentlig barna mine som er med der, men siden jeg er med på arrangementer og henter og bringer og heier, føler jeg nesten at jeg er med der selv også!

Hva samler du på? - Jeg har enormt mye kunst. Mye av det som er i galleriet er mitt. Tidligere samlet jeg på frimerker.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Rent språklig holder jeg fast ved det østlandske ennå. Men jeg setter pris på bergensk patriotisme og bruken av spesielle uttrykk. Tidig og sløkket er blant de morsomme.

Hva er du mest stolt over? - Bergen er blitt en flott kulturby, med bymuseum, festspill og en kulturidentitet som går ut over Norges grenser. Verftet, Grieghallen og Nordnes er tatt godt vare på, musikklivet er bra, og selve byen ligger flott i landskapet med lang strandlinje.

Hva ville du vist en turist? - Etter hvert har jeg vist ganske mange rundt. Jeg ville begynt på Bryggen. Der kjenner jeg smitt og smau godt. Deretter Fløyen, en runde rundt Skomakerdiket og så går vi nedover og ut til Nordnes, der er det fantastisk spennende. En tur til Sandviken via Bergenhus festning hører med, og så blir avslutningen en kunst- og kulturtur rundt Lillelungeren, og kanskje bort til Marken. Underveis i vandringen stopper vi på små koselige kafeer.

Hva er du mist stolt over? - Været! Jeg tror ingen østlending har vært våtere enn meg. Jeg har vasset på Bryggen mange ganger. Politikerne burde ta en prat om dette med høyere makter.

Hva mangler i Bergen? - Bergen må tenke på at det er mange familier som kommer til byen, så den burde være litt mer familievennlig. Et fast tivoli, vannland i området rundt Store Lungegårdsvannet eller skøytebane på Smålungeren om vinteren. Det hadde blitt nesten som Spikersuppa i Oslo. I tillegg bør det bli flere offentlige toaletter, og byen bør skiltes bedre. Hvor finner man for eksempel kulturinstitusjonene?

Hva savner du når du er på reise? - Smauene, Bryggen og utsynet fra høyden. I Fjellveien der jeg bor, føler jeg meg som en ørn! Om sommeren savner jeg også folkelivet i byen.

Det mest romantiske stedet? - Det finnes veldig mange, det er få byer som har så mange romantiske steder. Å se solen gå ned fra festningen er romantisk. Å se solnedgangen fra egen terrasse er også veldig romantisk, og oppover mot Blåmanen er det mange steder man kan stoppe og se og sette seg ned.

Ditt første kyss? - Det var utenfor Asker stasjon. Jeg var 13-14 år, og hadde bestemt meg for at nå måtte jeg gjøre noe med jenten jeg hadde tort å leie til stasjonen. Hun skulle videre til Heggedal. Hun hadde langt mørkt hår, og noe av det hang delvis foran ansiktet. så da jeg skulle ta rundt henne og kysse henne, fikk jeg en hel del hår i munnen. Det ble et ganske hårblandet kyss, kan man si. Ikke torde jeg å ta det vekk heller ...

Favorittbergenser? - Som fredsprisutdelerne vil jeg ikke dele ut en enkeltpris, men dele den på flere. Jeg synes det kollektive engasjementet både Festspillene og Brann vekker i byen er flott!

Har du gått i buekorps? - Jeg regner ikke med at østlendinger blir tatt opp. Man må heller prioritere jentene!

Når var du på Stadion sist? - Jeg har nesten vært på Stadion. Jeg har vært på banen ved siden av, for der spilte sønnen min kamp.

Det flotteste byfjellet ?

— Det er ofte det nærmeste man har mest forhold til. Blåmanen er et flott fjell, der har man stort utsyn og ser innseilingen og solnedgangen. Der ser man de vakreste delene av byen. Men hvis Laksevåg rådhus hadde hatt et utsiktspunkt 2400 m.o.h, hadde det vært det mest fantastiske punktet å se byen fra. Jeg har nemlig vært der i sjøfly sammen med Henning Meyer da han tok oversiktsbilde over byen. Ovenfra er Bergen verdens vakreste by!

En god dag i Bergen? - Da har jeg kommet meg opp og tatt min runde rundt Blåmanen. Deretter har jeg tatt en kunstrunde, gjerne en tur til bymuseet, har spist og drukket litt, og kanskje avsluttet dagen med familie og venner med grilling i Fjellveien.

Ordfører for en dag?

— Jeg ville invitert alle til et fantastisk stort fiskebord i det nye flotte byrommet utenfor Bryggen. Jeg ville også tenke på å få byen mer familievennlig, byen må ikke være gøy bare til 17. mai. Det må være rom for vannland og tivoli i hvert fall i sommermånedene. Og så ville jeg begynt å jobbe med bedre skilting og flere toaletter.

Bergen om femti år? - Bergen er en konservativ by, så jeg tror mye av det man ser i dag, vil bestå. Jeg håper man forstår at hvis en by skal leve, må det være boliger i sentrum. Det betyr noe for livet i byen at kafeer, butikker og boliger kan ligge side om side. Mange norske byer dør klokken 17. Jeg håper også at det er gågate fra Torgalmenningen til Bryggen, noe liknende Aker Brygge. Det går bybane, bilene er borte eller i tunneler under sentrum, og flere parkeringshus, også på bryggesiden, er på plass.

HILDE KRISTIN STRAND

FOTO: ØRJAN DEISZ