— Er det bom, er du ferdig, innrømmer Ivar Seim. Egentlig er det nesten umulig å treffe blink gang etter gang. Men Seim satser stadig på det umulige. Så er det heller ikke uten grunn en god samling medaljer, beger og pokaler står hjemme i huset hans.

Ingen tilfeldighet

— Hva er viktig for å treffe blinken?

— Du må ha et stabilt våpen og det må være nøye innskutt. Vind og værforhold må vurderes og du må stille våpenet rett inn. Intet kan overlates til tilfeldighetene. Det nytter ikke bare å ta bøssen ned fra veggen og håpe det beste, understreker Ivar Seim.

Med solid erfaring vet Ivar Seim hva han snakker om. Han trener jevnt og trutt hele året. Og han vet at når det gjelder, da er det overskuddet det kommer an på. Psykisk overskudd for å møte nervepresset.

Tyske Sauer er våpenet alle benytter. Det er et stabilt og godt våpen. Og Seim kan kunsten å forbedre det litt. Han lader også skuddene selv.

Ivar Seim (66) begynte å skyte som 10-åring og dro til sitt første skytterstevne i Alversund i 1950. Det var uken før konfirmasjon og egentlig skulle han slett ikke skyte. Men en kar ordnet skudd og puffet ham frem. Han skjøt og syklet glad hjem.

Ut på kvelden kom broren hjem med alle premiene, men han var litt mutt. Neste dag forsto de grunnen. Da leste de i avisen at Ivar hadde fått alle førstepremiene, mens broren måtte ta til takke med andreplassen. Først da tok broren frem Ivars premier. Da var det gjort. Ivar Seim var hektet på skyting for resten av livet.

50 år siden

4. til 11.august drar Ivar Seim til årets landsskytterstevne ved Ulven på Os. Det er 50 år siden han reiste til sitt første landsskytterstevne, også det på Os. Det er 48. gangen han reiser til landsskytterstevne. Olav Medås og Tormod Nes har vært gode skytterkamerater. Sistnevnte er død og savnes. En flott pokal til minne om det første landsskytterstevne står i premiesamlingen.

— Det fine med skytingen er at du treffer folk fra hele landet. Samtidig som du konkurrerer, har du det veldig sosialt. Det blir som på ferie. Blant skytterne er alle like. Ingen spør etter tittel og stilling. Vi er bare skyttere, sier Ivar Seim og berømmer sin kone for stor tålmodighet under alle stevnene.

Ivar Seim fikk Stangmedaljen i 1958 og landsskytterstevnet i 1962 husker han særlig godt. Det var et av de årene han var med på kongelaget. Kong Olav var på besøk og Ivar Seim fikk god kontakt med nettopp ham. Året før hadde Kongen vært på Seim og han husket så godt de gode lefsene. De var det hans mor som hadde bakt, kunne Ivar Seim fortelle.

Treningsforholdene

Treningsmulighetene er gode i Åsane både sommer og vinter. Seim er med i Åsane/Hordvik Skytterlag, der årets gullvinnere fra VM i Finland, Arild Røyseth, Hanne Skarpodde og Birgit Rønningen også er med.

4500 menn er påmeldt årets Landsskytterstevne 2002. Minst 15.000 tilreisende er ventet til Os. Ivar Seim tror det kan bli spennende konkurranser i år.

DYKTIG SKYTTER: Ivar Seim ser frem til årets landsskytterstevne.
FOTO: ARNE NILSEN