• Det er høysesong for sykkeltyverier. Tirsdag stoppet vi en mann med fem stjålne sykler i en varebil. Ytterligere tre sykler ble funnet hjemme hos ham, sier politiførstebetjent Claus Mathiesen.

BJARNE KVAM bjarne.kvam@bt.no

Den 26 år gamle mannen kom kjørende med sykler tytende ut av både bakdør og sidedør på bilen, en Citroën Berlingo. Transporten virket mistenkelig og mannen ble stoppet på Strandkaien klokken 02.30. Han innrømmet at syklene var stjålet, på strekningen Nattlandsfjellet-Sandviken.

Høysesong Politiet mistenker også mannen for å ha kjørt i ikke edru tilstand.

— Vi mistenker ham dessuten for at dette ikke er første gang han har vært ute og stjålet sykler, sier politiførstebetjent Claus Mathiesen ved tyveri- og brannavsnittet til Bergens Tidende.

— Det er nå høysesong for sykkeltyverier, påpeker Mathiesen.

Det har likevel vært en nedgang på 18 prosent i sykkeltyverier fra i fjor til i år: 283 tyverier til og med mai i år, mot 345 i fjor.

Pedalkjøretøyene er tydeligvis lette å selge. Det er ikke nok å låse sykkelen, den må lenkes fast til noe. Det er heller ikke trygt å ha sykkelen stående i hagen, garasjen eller i oppgangen. Tyvene går inn slike steder.

— Viktigst av alt er at sykkeleierne må notere seg rammenummeret, påpeker politiførstebetjenten.

Hvor er eierne? Det er rammenummeret som blir registrert både hos politiet og hos Falken, som oppbevarer dem. Dersom en eier savner sykkelen sin kan det lett sjekkes om den er funnet, dersom man opplyser rammenummeret.

— Hvis vi bare får vite at det for eksempel er en «blå Kilimanjaro», er det umulig å finne ut av, sier Claus Mathiesen.

Han er overrasket over hvor mange eiere som ikke melder seg, etter å ha mistet syklene sine.

— Mange sykler vi får inn er veldig fine, og koster kanskje over 10.000 kroner ny, forteller tyverietterforskeren.

Les også: 160 eierløse sykler

BILEN FULL: – Det tøt ut sykler fra bilen som ble stoppet på Strandkaien natt til i går, opplyser politiførstebetjent Claus Mathiesen ved politiets tyveri- og brannavsnitt. Alle syklene var stjålet. (FOTO: KNUT EGIL WANG)