TRUDE HAUG

**NAVN: Einar Skjervheim

ALDER: 43 år

SIVILSTATUS: Gift, har to barn på 12 og 16 år, og hunden Qaiza.

AKTUELL: Vant nylig sitt fjortende NM på rad i herrefrisering.**

— Det skal være firkantet og maskulint, glatt og fint, sier Einar Skjervheim, og snakker om den skulpturelle frisyren, den ene av de to han vant NM med.

— Den likner litt på frisyren til en av mafiosene i Sopranos?

— Ja, italienerne er veldig flinke til dette. Siden VM i nittito har de vunnet hver gang, og sist ble det tredobbelt italiensk..

Skjervheim ler hjertelig.

— Men neste gang skal vi ta dem!

Må ha lidenskap

Selv har han ligget og vaket helt i verdenstoppen i mange år. I VM i Milano i høst var han tre poeng fra å komme på femteplass, og det var 1700 deltakere.

— Du må ha det som lidenskap og ønske å gjøre det perfekte, sier mannen som skulle bli tømrer og bar på gipsplater som håndlanger da sentralblokken på Haukeland sykehus skulle bygges.

Skjervheim er lykkelig for at han havnet der han gjorde, og synes det er synd at ungdommen i dag blir tvunget til å velge yrke så tidlig. Det burde vært lettere å skifte til en annen utdanning underveis, mener han.

Langt hår

Han overtok Tops i 1985 etter Tore Opsahl, som også har gitt forbokstavene sine til salongen.

— Opsahl var aktiv i lauget og langt fremme når det gjaldt moter. Han var en av de første i Bergen som begynte med timebestilling. Det var lange køer hos Tops. Da jeg begynte der i 1978 var det moderne med langt hår for gutter, og hos Tops fikk de komme ut igjen med det lange håret i behold. Han ble enormt populær på det, forteller Skjervheim.

Og så kommer historien om hvordan han ble sittende i saksen.

Stetsonhatt og bukseseler

Skjervheim og broren hadde vært på Norway Cup, og benyttet anledningen til å stase seg opp i hovedstaden. Han hadde kjøpt seg flott stetsonhatt, skjorte og slips, spisse sko og bukseseler. Bukse med oppbrett hadde han og, og det var det ingen i Bergen som hadde da. En gatefotograf tok bilde av dem, og det havnet i salongen hos Opsahl gjennom broren. «Han tror jeg kan passe her», sa Opsahl.

— Han så bildet mandagen, tirsdag gikk jeg og snakket med ham, og onsdag var jeg i arbeid i salongen. Da var jeg sytten år. Opsahl lærte meg opp. Jeg tror ikke på at det er noe som heter selvlært. Du lærer i det miljøet du er, av de menneskene som er der, slår norgesmesteren fast.

Et fristed

— Å gå til frisør skal være et fristed hvor du kan snakke om det meste. Folk åpner seg veldig i frisørsalonger. Og du blir godt kjent med kunder som har gått her en gang i måneden i 25 år. En gang kommer det kanskje inn en som har vært med og vunnet cupfinalen, den neste kan være en som har mistet konen sin. Du må forholde deg til mye, og det er her hunden kommer inn i bildet.

— Hunden?

— Ja, hunden er utrolig viktig for meg. Jeg går over Vidden med den en gang i uken. For å tenke på hva jeg egentlig tenker. Den hunden kunne godt ha vært på blå resept. Skjervheim ser ut som han mener det.

— Jeg jobber seks dager i uken. Dersom jeg ikke jobber, får jeg dårlig samvittighet. Da jeg bodde i sentrum hadde jeg aldri fri. Nå bor jeg på Askøy, forteller han.

Og hvorfor bor han der?

Papegøyer

Jo, han begynte med oppdrett av papegøyer. Hadde sytten par amazonpapegøyer.

— Det var veldig gøy. En lidenskap det og. Men da jeg overtok Tops, fikk jeg ikke tid til å holde på med det, og solgte dem.

— Så du betalte salongen med papegøyene?

— Ja, det gjorde jeg. Det var mye penger i dem, og de var lette å omsette. Et par solgte jeg for ti tusen kroner. Han som kjøpte dem fikk fem unger første året, og på to år hadde han tjent 90.000 kroner.

Det viser seg at Skjervheim samler på norgesmesterskap. Han har ett i discodans, ett i infanteriløp i militæret og to i veteranfotball. Så får vi se om han tar sitt femtende i frisering. Han tenker ikke på å legge inn årene. Han skal holde på så lenge gåstolen holder.

FORANDRET: Frisøryrket har forandret seg veldig, mener norgesmester for fjortende gang, Einar Skjervheim. I dag bruker guttene vel så mye stylingprodukter som jentene. <br/>Foto: GIDSKE STARK