• Velkommen, willkommen, sier Eilif og smiler med hele fjeset. På Troldhaugen tar han imot turister som om de var gamle kjente.

RANDI KVINGE

Navn: Eilif B. Løtveit

Alder: 59 år

Stilling: Museumskonsulent på Troldhaugen

Aktuell med: I år har ca.100.000 besøkende strømmet til Troldhaugen og 30 sommerkonsertene i Troldsalen.

I hele sommer har han stått på nærmest døgnet rundt for at konsertene på Troldhaugen skulle bli best mulig. Han varter opp både musikere og tilhørere, alt for å gi publikum det beste av Troldhaugen og Griegs musikkskatt.

— Når jeg opplever at folk blir begeistret over stedet og musikken, ja da er jeg en lykkelig mann, sier Eilif.

Han tar imot både grupper og enkeltpersoner, verdenskjente musikere og statsbesøk. Og alle får samme mottakelse.

— Det er svært viktig å gi folk en positiv opplevelse herfra, sier entusiasten.

Knyttet til Troldhaugen

Spaserturen gjennom alléen på grusveien mellom muséet og komponisthjemmet er som å vandre med et levende leksikon. Eilif slår ut med armene og forteller engasjert om alt han ser. Selv fikk han interesse for musikk gjennom guttekorpset han spilte i på Askøy, og i studietiden var han guide. På Troldhaugen, selvfølgelig.

— Jeg ble veldig knyttet til stedet den gangen, og setter enorm stor pris på Sigmund Torsteinson som var intendant her. Han lærte meg mye, forteller Eilif.

Etter studiene jobbet han som lærer ved Lindås gymnas i 20 år, men han klarte aldri å gi slipp på Edvard Griegs hjemsted. Flere ganger i året dro han kvisete tenåringer med seg til Troldhaugen og konserter i Harmonien for å lære dem om Grieg.

— Det var aldri en klassetur uten Grieg, og jeg tror faktisk de likte det alle sammen.

I 1996 fikk han tilbud om å bli museumskonsulent. Han organiserer konsertene, og har dessuten ansvar for en vesentlig del av arrangementene ved Harald Sæveruds hjem, Siljustøl.

— For noen år siden hadde jeg et rom i kjelleren i Troldsalen, hvor jeg overnattet når det blir sene kvelder. En gang dusjet jeg midt på natten, og brannalarmen løste seg ut. Brannbiler og politi kom i full fart, og jeg måtte ut i bare håndkleet og forklare situasjonen, sier han og ler godt.

Eget klipparkiv

Den glødende musikkinteressen hans gjennomsyrer alt han gjør. Han har startet Musikkens venner i Nordhordland, og går på alle konsertene med Harmonien. I garasjen hjemme i Knarvik er det knapt plass til bilen. Der er det nemlig fylt opp med gamle aviser, og musikkanmeldelser og artikler er systematisert i et avansert klipparkiv.

— Dette er noe jeg startet med da jeg var lærer. Arkivet har vært til stor nytte.

På kort tid kan han trylle frem informasjon om det meste innen musikk og litteratur.

Griegs paradis

Eilif Løtveit er lommekjent på Troldhaugen, og viser frem steder som er ukjente for publikum. I Griegs tårnværelse står både møblene og koppesettet på sin faste plass, og på toppen er det en takterrasse.

— Her oppe hadde faktisk Nina en grønnsaksåker, forteller han.

Historien om hvordan Grieg kom til Troldhaugen er godt kjent for Eilif, og på stående fot siterer han gladelig et brev som Grieg skrev til Dr. Max Abraham under byggeprosessen i 1885: «I disse dager vet jeg sannelig ikke om jeg er musiker eller byggmester. Hver eneste dag tar jeg toget frem og tilbake til villaen. Alle mine ideer blir der brukt opp, mengder av ufødte verker blir slukt av jorden. Når De engang kommer på besøk, trenger De bare å grave, så vil norske kor-, orkester- og klaversaker strømme opp fra jordbunnen! At disse verkene vil se ut som erter og poteter og reddiker, må ikke forvirre oss. Der er nemlig virkelig musikk i dem».

— Er det ikke fantastisk, spør han.

Livsstil

For Eilif er Troldhaugen livsstil. Etter en travel sesong skal han ha noen uker fri.

— Jeg reiser mye i jobben, så det skal bli herlig å slappe av i fred og ro. Men jeg kommer nok til å gå en del turer, forteller han.

Hvis du lurer på hvor han skal gå tur, så kan du kikke etter ham i området rundt Troldhaugen.

HISTORIEFORTELLER: Museumskonsulent Eilif B. Løtveit elsker å vise frem Troldhaugen og Troldsalen.<br/>Foto: ARNE NILSEN