OLAV GARVIK olav.garvik@bt.no

Hun satt i godt, avslappet lag på Bellevue og ble hyllet. Det var tid for åpenhjertighet. Representanter for Bergens Tidende hadde bedt til seg «Årets politikere 2000» for å gjøre stas på dem. Et høydepunkt til varig glede var kunstneren Marvin Hallerakers glitrende karikaturtegninger av de utkårede.

Det var politisk redaktør Olav Kobbeltveit som i sin godhjertete tale ville vite mer om Knudsens hemmeligheter. Han hadde grublet lenge. Men svaret kom spontant. Det gjorde åpenbart godt å få sagt det.

Vel overveid? – Ho lyt til når det trengs, sa Kobbeltveit og gjorde Olav H. Hauges ord til sine egne. Det viktige og vanskelige Statoil-kompromisset på partilandsmøtet i fjor var fremfor alt hennes fortjeneste, sa han og spurte om det var vel overveid å trekke seg som stortingskandidat.

Det siste fikk han ikke svar på da næringsministeren kvitterte for godordene. Hun var derimot glad for å bli hedret. Politikere er ikke vant til slikt – fra den kanten.

Arbeiderpartiets fremtidsvyer opptok henne sterkt, og i takketalen sa hun at partiet må arbeide mer aktivt for å finne ut hva slags samfunn det ønsker seg, ellers risikerer man å ri mot solnedgangen.

«Frekke haugesundere» Også Stord-ordfører Magne Rommetveit og Bergens finansbyråd Trond Tystad nøt i tur og orden godordene de fikk, og kvitterte med konstruktive formaninger.

Journalist Ove Olderkjær berømmet Rommetveit for kløkt og diplomati i ordførergjerningen, og mente at han hadde mye av æren for at viktige prosjekter på sokkelen ble fremskyndet for å unngå arbeidsledighet.

I gleden over å ha blitt kåret sa ordføreren at Sunnhordland-regionen mer enn noensinne har bruk for BT som drahjelp for å demme opp mot frekke haugesundere.

– Det er viktig å bygge vestlandsidentiteten, og selv om avisen dekker Hordaland på en god måte, bør dere gi plass til enda mer vestlandsstoff, sa han.

– BT i ferd med å glippe?

Etter at journalist Marianne Røiseland i sin tale ga Trond Tystad mye av æren for at det nye styringssystemet i Bergen kom så smertefritt på plass, fulgte han opp tråden fra partifellen på Stord:

– Jeg vil utfordre dere i BT til å skrive i stort format! Er dere i ferd med å glippe, ved bare å tenke på maktspillet i politikken? spurte han.

Retoriker av format Svein Kåre Senneset, fylkespolitikeren fra Bremanger, var derimot forhindret fra å delta på grunn av sykdom. Men journalist Terje Ulvedal fremhevet ham både som dyktig og respektert helsepolitiker på fylkesplan og som den som fremfor andre har æren for at Bremanger fikk fastlandsforbindelse.

– Dessuten er han et festmenneske av dimensjoner, og en retoriker av format! tilføyde han.

Men akkurat dét gikk festlyden på Bellevue dessverre glipp av. Det oppveide likevel mye at Indira grep gitaren og fremførte den ene storslagne vise etter den andre. Men nidvisene som hun er så kjent for uteble – dessverre.

HYLLET: Bergens-byråd Trond Tystad, statsråd Grete Knudsen og Stord-ordfører Magne Rommetveit fikk sine fortjente tegninger da BT hedret dem som årets politikere fredag. Fylkespolitiker Svein Kåre Senneset var forhindret fra å delta.