Noen er mer fremsynte enn andre. For hvem klarer å planlegge våren allerede om høsten?

— Jeg bestilte vel i oktober en gang, sier Nina Berle mens hun ser seg i speilet og lurer på hvilket kast som blir finest til den nyervervete Vestlandsdrakten.

Populært med lilla

Prøverommet hos Vestlandsdrakten AS på Nedre Korskirkeallmenningen er fylt med nesten ferdige festdrakter. De henger der på rekke og rad med løfte om vår, konfirmasjoner, nasjonaldag, flagg, bjørk, is, brus, korpsmusikk og kanskje litt sol.

— Døtrene mine har bergensbunad, men jeg falt for denne drakten. Den er stilren og enkel, sier Berle. Første gang hun skal bruke den, er i niesens konfirmasjon.

Sølvet har hun ikke kjøpt ennå. Men hun har bursdag før mai, så kanskje ...

Vestlandsdrakten er blitt et populært plagg siden den kom på markedet i 1995.

— Vi har åtte ulike farger på bringestoffet. Den nyeste er lilla, og den slo an med en gang, sier Rigmor Lønning. Konfirmantene vil helst ha den blå.

Ja da. Vestlandsdrakten kan du fremdeles skaffe deg før våren springer ut i full blomst.

«Noen forferdelige mikser»

Skal du ha Bergensbunad til 17. mai, må du vente til neste år - i hvert fall dersom du skal få den sydd hos Bergens Broderiservice, som har enerett på den. Kjenner du derimot noen som kan sy som en vind for deg, tar det kun to-tre uker å bestille stoff og garn.

Jolanda Vassenden og kollegene leverer Bergensbunader hele året, men merker ekstra trøkk i disse tider.

— Noen skal ha nye bunader, og noen må bare legge ut livvidden litt. Bunader har det med å krympe i skapet, sier Jolanda og smiler lurt.

Og hvis du trodde at du bare kan valse inn i brodeributikken på Vetrlidsallmenningen og bestille for eksempel et bergensbunad-kast, tar du feil.

— Noen turister tror de kan gjøre det. Men skal du kjøpe kast, må du ha bunad fra før, sier Jolanda. Når vi tenker oss om, er ikke det så rart. Se for deg en tysker med dongeribukse, t-skjorte og et mørkeblått, Bergens-brodert tøystykke over skuldrene.

— Det ville ikke sett ut.

Bunad til linjedansen

Bergensere er forresten fæl til å mikse selv, klager den erfarne sydamen fra Sveits.

— De klusser med saker og ting. Noen putter for eksempel vestlandsdrakt-skjorte i bergensbunaden. Helt forferdelig, mener Jolanda.

Så har du amerikanerne.

Som hun som kom inn i butikken og ville ha en kort bergensbunad.

— Den skulle bare gå rett under kneet, litt ned på leggen. Hun ville at cowboystøvlettene skulle vise når hun danser linjedans, sier butikkinnehaver Hildegunn Nygård med et lite grøss.

— Skjærer sånt litt i hjertet?

— Ja, det gjør det.

Så vi får holde oss til én ting, enten det nå blir bunad eller drakt. Og 17. mai blir det uansett.

DEILIG VÅRTEGN: Bergensbunaden er stadig like populær, og Jolanda Vassenden har montert den i snart 20 år. Den hvite varianten er det kun et par prosent av bergensfruene som vil ha, men den har tatt seg opp de siste årene.
Foto: Marita Aarekol