For en uke siden var John Lunde på konsert med George Thorogood and the Destroyers. På scenen ser han en han nesten kjenner igjen.

— Bassisten liknet så fryktelig på Terje Aarsand, som jeg var i motorsykkelklubb med en gang. Sist jeg så ham, var han på TV 2 med dårlig hjerte og snakket om at flere burde ta stilling til organdonasjon. Da slo det meg at vi også kan gjøre noe, forteller John.

Dagen etter ringer han til Rikshospitalet der Terje er pasient, og spør hva han synes om en motorsykkeltur over fjellet for å spre informasjon og rekruttere mulige donorer. Terje, som etter over to års ventetid nylig har fått et hjerte fra en donor, støtter konseptet. Det samme gjør Stiftelsen Organdonasjon. Et ekstraordinært klubbmøte med de 20 medlemmene, og The Bergen-Oslo Donor Run 2006 er i gang.

Driving donors

Fredag 16. juni kjører Rolling Thunder-Harleyene i kortesje ut fra Lagunen. Med seg har de Terje Aarsand sin gamle motorsykkeljakke. På veien til Rikshospitalet skal de stoppe på Voss, i Eidfjord, Geilo, Noresund, Hønefoss og til slutt på Karl Johan. Overalt skal mc-folkene spre informasjon om organdonasjon og samle inn navn på folk som ønsker flere opplysninger. Det skal bli en tur for livet - bokstavelig talt.

— Jeg har kjørt mange ganger til Oslo, men jeg tror dette blir den mest givende turen. Å gi bort organer er den største gaven du kan gi. Det er både livbringende og gratis, sier John.

Som motorsyklister har han og andre mc-interesserte et spesielt forhold til det å bli organdonor.

  • I USA kaller de motorsyklister for DD - driving donors. Vi er jo en utsatt gruppe i trafikken, sier John.

Å få folk til å stille opp, tror han ikke kommer til å være noe problem. De har tatt kontakt med motorsykkelklubber langs ruten, og håper mange blir med på turen, enten det er et lite stykke eller hele veien. Dessuten oppfordrer han alle mc-klubbene til å drive rekruttering i sine egne områder.

I Rolling Thunders vedtekter står det at klubben skal jobbe for å fremme et positivt motorsykkelmiljø.

— Hva kan være en bedre sak? Vi forsøker å bidra på den måten vi kan, og det vi har, er motorsyklene våre, sier John.

Uholdbart med infomangel

Både John og klubbkameraten Svein Stinessen er i midlertidig bevisst på at dette er et valg den enkelte må ta selv.

— Temaet er touchy. Ofte snakker man ikke om det i det hele tatt. Hvis man gjør det, fullfører man kanskje ikke setningen en gang. Det er lett å trå over streken. Vi ønsker å skape blest om saken på en verdig måte, sier Svein.

Søndag formiddag skal de overlevere skinnjakken til Terje Aarsand på Rikshospitalet, sammen med listene over folk som ønsker mer informasjon.

— I Norge trenger helsevesenet 130-140 donorer i året for å dekke behovet. I 2005 var det 76 donorer, året før 90. Det skulle altså være et helt oppnåelig mål. Det er ingen grunn til at folk skal dø i donorkø her i landet. Hvis grunnen skulle være mangel på informasjon, er det helt uholdbart. Derfor skal vi gjøre noe med dette, avslutter John.

Kilde: Stiftelsen Organdonasjon