— Jeg videreformidler en fantastisk nyhet, forteller støttespiller for Mbrak Beyene Haylu (41) og datteren Betiel (3) Hallgeir Berge via e-post til Bergens Tidende.

2. februar i år fortalte Bergens Tidende om mor og datter fra Eritrea. Da levde de i frykt for at politiet skulle troppe opp på døren, etter at de hadde fått avslag på asylsøknaden. De hadde tidligere søkt asyl i Italia, og lovverket i Norge sier at asylsøkere som allerede har søkt asyl i andre land får ikke asyl i Norge. En februarmåned 2011 kom politiet på døren på mottaket i Ytre Arna og hentet en hysterisk gråtende mor med datteren på armen. De to ble sendt tilbake til Italia.

«Usvarlig å sende tilbake»

Norske myndigheter argumenterte med at Italias asylsy­stem var godt nok til å ta imot asylsøkere, også dem som var karakterisert som «ekstra hjelpe­trengende».

I Italia fikk mor en togbillett til Bari - 900 kilometer unna, og ingen hjelp til reisen. Da toget var kommet til Bologna hoppet de av toget, og fikk bo hos en venninne av Haylu. De ble satt på venteliste til en bolig, men ingenting skjedde. Med hjelp fra penger de fikk fra venner og støttespillere dro mor og datter tilbake til Norge, og søkte i september 2011 på ny asyl her i landet.

Attester fra leger og psykiatere argumenterte mot å sende de to tilbake. Legen viste til komplikasjoner i forbindelse med fødselen. Psykiaterne viste til at Haylu var traumatisert etter krigsopplevelser i hjemlandet. Leger og psykologer brukte ord som «krisepreget», «trau-matisert», «trenger trygghet» og «uansvarlig å sende tilbake».

9. januar i år, nesten et og et halvt år etter at hun kom tilbake, konkluderte utlendingsmyndighetene med at Haylu skulle ut av landet igjen.

Får bli mens de venter

I mellomtiden så Haylus kjæreste, og far til Betiel, som hun ikke har sett siden hun reiste fra Italia første gangen, henne på TV, og de to opprettet kontakt. At far har innvilget opphold i Norge har vært avgjørende for Utlendingsdirektoratets (UNE) vedtak.

— Det er avgjørende at far har dukket opp, og bevist med DNA at han er barnets far. Vi har ikke tatt stilling til om de får bli i Norge, men de får lov til å søke om å få bli i Norge, forteller nemndleder i UNE Torhild Holth.

Familien er i lykkreus.

— Det er så stort, de slipper å tvangsutsendes til Italia under behandlingen. Endelig kan de være lovlig i Norge, og etter ny behandling, som kanskje tar ett års tid, kan jeg ikke skjønne annet enn at de skal få familiegjenforening når Betiel er fire-fem år gammel, skriver Berge i e-posten til BT. Han forteller om gledestårer i Skype-samtale med foreldrene som nå krysser fingrene for at gleden ikke er kortvarig.