— Jeg er sint på politikerne, og trist for at bussen skal slutte å gå. Derfor har jeg tatt på meg svart sjal og svarte hansker i dag, sier Maybritt.

Mange bergensere kjenner henne som en fargerik personlighet i bygatene, og fra filmen «Kabal i hjerter». Men i dag var det mørke farger som preget Maybritt. Lilla, fordi det var den dagen i dag, og sort for å markere at den gratis Sentrumsbussen legges ned.

Kostet 10 millioner

Bystyret vedtok i sitt budsjettmøte 13. desember å legge ned bussruten, som siden 2003 har fraktet folk rundt i sentrum.

Opprinnelig skulle bussene frakte folk fra parkeringsanleggene inn til sentrumskjernen, siden ble ruten lagt om og utvidet til også å gjelde Møhlenpris. Tilbudet har de siste årene kostet Bergen kommune 10 millioner kroner i året, og nå er det slutt.

— I dag skal jeg ta bussen til siste avgang. Så får jeg gå hjem, sier Maybritt.

- Hva skal du gjøre etter nyttår, når det ikke lenger går en sentrumsbuss?

— Si det. Kanskje jeg bare må sove mer.

Vil betale for seg

Men Maybritt var ikke den eneste passasjeren som var oppgitt på den siste dagen for Sentrumsbussen.

— Det er det eneste busstilbudet vi har på Møhlenpris. Hvorfor kan vi ikke få betale vanlig billettpris? Da kunne de opprettholdt busstilbudet og tjent penger, sier John Åge Carlsen, som kommer på ved VilVite.

Han forteller at mange eldre og folk med barnevogn har hatt stor nytte av bussen. Vanlige rutebusser ble lagt ned på Møhlenpris på 90-tallet, så nå står strøket helt uten kollektivtilbud.

Helge Sunde

SISTE GANG: Også siste dagen var det en del passasjerer som benyttet seg av gratistilbudet. Men nå er det slutt. FOTO: Helge Sunde

Stedet Gud glemte

Kommunen har søkt fylkeskommunen om å få ta betalt på Sentrumsbussen, men fikk nei fordi det ville komme i konkurranse med Skyss sitt tilbud. Den begrunnelsen skjønner ikke bussjåfør Ellen Irene Rundhovde.

— De tror vel ikke at folk går fra Møhlenpris til Nygårdsbroen for å ta Bybanen inn til sentrum? Det er jo nesten like langt som å gå til sentrum. Møhlenpris blir bydelen Gud glemte etter at Sentrumsbussen forsvinner, sier hun.

Sentrumsbussen går frem til klokken 16 nyttårsaften.

Hva mener du om at bussen legges ned? Si din mening i kommentarfeltet under!

SLUTT: Kommunen har søkt fylkeskommunen om å få ta betalt på Sentrumsbussen, men fikk nei. FOTO: Helge Sunde