— Situasjonen var ute av kontroll, både i forhold til renhold og skadedyr. Det er ikke ofte vi går til så drastiske skritt som å stenge et bakeri med øyeblikkelig virkning.

Det sier distriktssjef i Mattilsynet, Paal Fennell, til Bergens Tidende.

Fryktet Giardia II

Han ønsker ikke å gå i detalj på hvilket syn som møtte inspektørene til Mattilsynet torsdag, men lar det skinne gjennom at han mener det ikke var altfor delikat.

— Generelt kan jeg si at rotter og mus er et vanlig problem i bakeribransjen. Men forholdene ved dette bakeriet var langt fra vanlige.

— Hva var det egentlig dere fant?

— Konkrete funn vil jeg ikke kommentere. Men renholdet var altså ikke tilfredsstillende. Vi fryktet at bakervarene rett og slett kunne være helsefarlige. Særlig fryktet vi salmonellabakterier. Da kunne vi plutselig hatt en ny Giardia-situasjon, dersom det ble kjørt ut mengder av salmonellainfisert bakverk.

Må vaskes ned

Mattilsynet var for sent ute til å få stanset torsdagens produksjon, som kom i butikkene i går. Men i dag blir det umulig å få fatt i ferske brødvarer fra Drageset-bakeriet.

Mattilsynet aner ikke hvor lenge skadedyrsituasjonen har vært som den nå er.

— Beklageligvis er det rundt to år siden vår forrige inspeksjon. Det er for lenge, men kapasiteten til tilsynet er sprengt. Eierne sier selv at det er først i det siste at «ting har sklidd litt ut». Så da får vi tro dem på det, sier Fennell

— Hva er det som nå må gjøres ved bakeriet?

— Hele anlegget skal desinfiseres. Fra tak til gulv. I tillegg er det gitt pålegg om at hull i vegger tettes og at diverse vedlikehold blir gjennomført øyeblikkelig, sier Fennell.

I går ettermiddag var distriktssjefen i Mattilsynet på ny innom «brødfabrikken» i Os. Denne gang ble han langt mildere stemt.

— Alle var i sving for å få orden på sakene, og det virker som de ansatte kommer til å stå på dag og natt for å være i gjenge igjen til søndag.

— Ville du spist Drageset-brød mandag?

— Jeg er sikker på at de leverer 100 prosent sunne brød da, ja.

Brød til Safaributikkene

Da BT var ved bakeriet i går ettermiddag, gikk vaskefolkene fra ISS på skift inne i bakeriet. Men ledelsen ved bakeriet ønsket ikke å slippe BT innenfor dørene.

— Vi holder på med opprydding og rengjøring, sier markedsansvarlig Ingunn Øvstedal i Drageset-eide Osøyro Bakeri.

Hun sier de i dag vil fylle butikkene med brød fra et annet bakeri, men at folk allerede mandag igjen skal få brød fra Drageset-bakeriet på Os.

Hun sier de i tillegg til Drageset-kjedens egne butikker, leverer brød til Safaributikkene i Bergen.

— Er det første gang Mattilsynet reagerer på forhold ved bakeriet?

— Vi har fått pålegg tidligere som har blitt ordnet opp i, men det er første gangen de har stoppet produksjonen, sier hun.

— Hva skal de tenke som har spist brød fra bakeriet?

— De trenger ikke å være redde. Det er ikke noe galt med brødene.

DÅRLIG HYGIENE: Mattilsynet var redd for at bakervarene fra Osøyro Bakeri kunne være helsefarlige, og stengte bedriften på timen. Bakeriet leverer brødvarer til Drageset-kjeden og Safaributikkene.
JAN M. LILLEBØ