– Vi ble overrasket over at rengjøringen ikke var tilfredsstillende utført. Vi hadde forventet at alt var i orden i en så seriøs bedrift, sier distriktssjef Merete Lunde i Mattilsynet i Indre Sogn til Aftenposten.

Mattilsynet krevde at Gildes Terina-anlegg i Sogndal skulle rengjøres og desinfiseres, etter at morrpølse produsert der ble utpekt som hovedmistenkt i E.coli-jakten. To dager senere, 22. mars, var Mattilsynet på plass for å kontrollere rengjøringen. En inspeksjonsrapport fra Mattilsynet viser nå at anlegget fortsatt ikke var rent.

Inntørket kjøtt

Inspektørene fant rester av rengjøringsmiddel og kjøtt i hakkerommet, rester av fett i en kvern, kjøtt på en vegg bak maskinen som brukes til vask av pinnekjøtt, og det var ikke rengjort under maskinen. «Masse inntørka rester frå produkt/prosess», heter det i rapporten.

Om skinkemassøren skriver inspektørene at «liten rest av kjøtt vart funne i maskina, samt ein god del kjøttsaft/blodsøl etc. på golvet i maskina bak noen stålbein/stålkonstruksjon». En pølseskive ble funnet i en skrellemaskin, og skyvedøren mellom produksjonsavdelingene var ikke rengjort.

– Alvorlig

– Vi ser alvorlig på dette. Derfor vil vi følge opp bedriften. Enhver manglende rengjøring kan være kilde til smittespredning, sier Lunde.,

Hun sier det er Gildes ansvar å levere trygg mat til kundene sine, og at Gilde selv må svare for seg. Driftssjef Per Steinar Sviggum ved Terina Sogndal innrømmer at det ble funnet for mange feil. Han mener det ikke er slik til vanlig, og viser til at det var kaotisk akkurat da inspeksjonen foregikk.

ARNE HOFSETH