Torsdag 27. juni gjennomførte Mattilsynet, i samarbeid med Bergen kommune, politiet og Skatt Vest, en storkontroll i Bergen der 32 restauranter og spisesteder fikk besøk av kontrollører.

Resultatet er nedslående, mener Mattilsynet:

  • 19 steder fikk karakteren «bra».
  • Ti steder fikk karakteren «mindre bra».
  • Tre steder fikk «dårlig», ett av dem ble stengt umiddelbart. — Vi synes dette er et dårlig resultat sammenlignet med tilsvarende kveldskampanjer tidligere, sier Margrethe Wold, seksjonsleder ved Mattilsynets distriktskontor for Bergen og omland.

Måtte kaste kjøtt

Det var restauranten Taste of Indian i Marken som ble stengt. Mattilsynet nevner kryssforurensning, dårlig kjølekontroll og ingen internkontroll i sin rapport.

Tilsyn+restaurant.jpg
MATTILSYNET

— De har et veldig lite kjøkken, og det er en utfordring å drive restaurant med et så lite kjøkken. Denne gangen hadde de så dårlig kontroll at vi måtte stenge dem, sier Wold.

Restauranten måtte blant annet kaste råvarer.

— Det var en del kjøttvarer som holdt så høy temperatur at vi ikke anså det som trygt å servere. Dette ordnet de opp i, og rengjorde kjøkkenet, og fikk åpne igjen dagen etter, sier Wold, som understreker at restauranten vil bli fulgt opp fra Mattilsynets side.

Blant stedene som fikk mindre bra og dårlig karakter, er det en del ting som går igjen, skriver Mattilsynet: manglende renhold og orden, manglende temperaturkontroll på kjølevarer og mangelfulle interne rutiner.

- Trygt å spise ute

— De har et krav om interne kontroller som skal ivareta disse tingene hele tiden, og ikke bare når vi er på tilsyn. Man kan ha gode rutiner og glippe innimellom. For noen kan det være kvelden det glapp, men vi ser også at noen ikke har kunnet dokumentere kontroll på kjølevarer over tid. Da er det mer alvorlig, at de ikke har eller følger egne rutiner, sier Wold.

— Hvorfor er det så mange som ikke oppfyller kravene?

— Det handler nok litt om opplæring, om tidspress i bransjen, og kanskje litt om holdninger og forståelse for matsikkerhet, sier Wold.

- Er det trygt å spise på restaurant i Bergen?

— Ja, i utgangspunktet er det det. Stedene som fikk mindre bra hadde ting som vi synes er avvik, men det betyr ikke at maten de serverer er utrygg. Man kan få en dårlig karakter uten at det er helsefare.