— Det er mange problemer knyttet til disse fellesaksjonene, sier distriktssjef i Mattilsynet Paal Fennell, og ramser opp:

  • Kontrollørene står i kø på restaurantene og utestedene.
  • Kommunikasjonen med innehaverne blir vanskeligere.
  • Skjenkekontrollørene lar media være med, det gjør ikke Mattilsynet.

— Vi driver ikke saksbehandling med pressen til stede, sier Fennell.

- Får ikke jobbet

Mattilsynet har tidligere hatt både Bergens Tidende og TV 2 med på tur under sine egne, mindre kontroller, men da har media fått beskjed om å vente utenfor under selve tilsynet.

— For å få en preventiv virkning er vi avhengig av å få oppmerksomhet, og bildene vi bruker som dokumentasjon blir offentliggjort. Men vi avbryter inspeksjonen hvis restauranten eller andre inviterer pressen, sier Fennell.

Så mange som 41 kontrollører fra åtte etater aksjonerte mot ulike utesteder natt til lørdag. Både skjenkekontrollen, Mattilsynet, politiet, trygdeetaten, skatteetaten, Lotteritilsynet, kemneren og brannvesenet var med.

Delt inn i ni grupper inspiserte de 120 av byens skjenke- og serveringssteder.

— Vi får ikke gjort jobben vår skikkelig. Det er et omfattende arbeid, og vi må være nøye på at vi kan kommunisere med de ansatte slik at vi ikke gjør feil, sier Fennell.

Blir landsomfattende

Så langt har Mattilsynets egne kontroller vært gjennomført i Oslo og Bergen. Til neste år kommer de til flere andre byer over hele landet.

En ting som ikke vil bli endret, er den strenge linjen som tilsynet har lagt seg på.

— Det skal ikke lønne seg ikke å ha ting på stell. Dermed må vi være strenge, sier Fennell.

Han synes de fleste aktørene er kjappe med utbedring av manglene.

— Hovedinntrykket mitt er at de følger opp tilbakemeldingene våre. Det er når vi møter de få som mangler evne eller vilje til det at vi bruker karantene.

Skal bli tydeligere

Kontorsjef ved Kontoret for skjenkesaker i Bergen, Gro Gaarder, var leder for aksjonen sist helg. Hun opplever ikke de samme problemene som Fennell.

— For vår del spiller det ingen rolle hvor mange vi er. Vi skal bare observere og se om alkoholloven blir overholdt, sier hun.

Media kommer fremdeles til å bli invitert.

  • Vi kan nok være tydeligere på akkurat hva media kan gjøre, men jeg ser ingen grunn til at de ikke skal være med, sier hun.