GUNNAR O. NORBY

Sammen med ti andre studenter fra årsstudiet i ungdomssosiologi fikk Trine Peterson i våres beskjed om at hun var kommet inn på det nyopprettete bachelorstudiet, et påbyggingsår i samme fag. Da Høgskulen i Sogn og Fjordane startet høstsemesteret 16. august, var studentene på plass. Men det var verken fag eller lærere, ifølge Peterson.

— Vi på annetåret var faddere for de nye studentene, og fulgte dem på en masse informasjonsforelesninger. Selv fikk vi ikke noen informasjon. Til slutt gikk en fra klassen til vår en studieveileder, som ba oss komme på et informasjonsmøte noen dager senere. Men da vi møtte opp der, virket det som om han som skulle informere oss, ikke var informert selv, sukker studenten.

— I løpet av den første uka spurte vi flere ansatte om når vi skulle begynne, men ingen hadde noe konkret svar. Først etter hvert ble det klart at de kursene vi skulle gå på, ikke ville starte før i oktober.

Fjern veiledning

Studentene trives i Sogndal, men synes det er bortkastet å møte opp to måneder for tidlig.

— Jeg sluttet i sommerjobben min i Moss og dro tilbake, og vet at flere heller ville ha jobbet enn å sitte her. Her løper jo husleie og andre utgifter, mens mange av oss heller kunne ha bodd hjemme og tjent penger, sier Peterson.

— Vi fikk beskjed om at siden vi hadde så mye fri, kunne vi bare begynne å lese pensum, men det er tung materie å pløye gjennom alene. Mange av oss har bare ett år bak oss som studenter. Etter hvert fikk vi også beskjed om å begynne på bacheloroppgaven, som vi egentlig skulle begynt med etter jul. Vi fikk også tildelt en veileder, men han bor i Oslo og har vært her én gang.

Vann over hodet

Peterson vet ikke helt hvordan studieåret vil bli videre.

— Det virker som skolen har tatt seg vann over hodet med å sette i gang dette faget. Det virker ikke som om lærerne snakker sammen. Vi får én beskjed her og en annen der, og blir liksom kastet litt hit og dit. Vi føler oss ikke velkomne.

— Hva vil du gjøre nå?

— Komme i gang så fort som mulig og komme meg gjennom studiet, selv om jeg ikke er så «gira» lenger.

— Så det blir ikke noen sosiologkarriere på deg?

— Nei, i hvert fall ikke etter dette. Neste år blir det nok noe helt annet.

SKUFFET: Annenårsstudent Trine Peterson (20) er skuffet over dårlig informasjon fra Høgskulen i Sogn og Fjordane. <br/>Foto: TOR YTTRI