Livet til Marthe Madsen Hestetræet endret seg fullstendig og for alltid en juninatt i 2003.

Fyllekjøreren hadde drukket en halvflaske vodka før han satt seg bak rattet. Han verken bremset eller forsøkte å svinge unna Marthe, som sto i veikanten på Midtøy på Askøy.

Jenten var i ferd med å trøste en beruset mann som hadde krasjet i fjellveggen, da hun selv ble livstruende skadet av fyllekjøring.

— Doble ofre

Det er Frps medlem i justiskomitéen på Stortinget, Jan Arild Ellingsen, som utfordrer Storberget i Marthe-saken.

— Dette må løses gjennom voldsoffererstatning. Den har vi gjort bedre, men vi skal gjøre den ennå bedre, sa justisministeren.

— Vel og bra, men hvordan skal vi unngå at folk ramler utenfor, at vi får doble ofre. Folk som blir utsatt for kriminalitet og så opplever at gjenringspersonen ikke betaler det han eller hun skal, undret Ellingsen.

Storberget repliserte at Marthe-saken er en av de rundt 30 sakene som nå skal studeres nærmere med tanke på å eventuelt utvide voldsoffererstatningen.

I koma som 16-åring

I en spesialbygget leilighet på Askøy klapper Norvald Hestetræet datteren på kinnet, og snakker med rolig stemme:

– Nå skal de ta bilde av deg, Marthe. Var det litt voldsomt dette, med så mye som skjer rundt deg, spør faren.

Datteren svarer ikke. Hun kan ikke snakke. Hjerneskaden hun fikk da Toyota Corollaen kastet hennes 16 år gamle kropp ti meter gjennom luften, gjør at hun er i et permanent koma.

Hun er likevel våken. Øynene blinker, det rykker i armene – men Marthe kan ikke kommunisere med omverdenen.

– Vi velger å tro at Marthe kan høre oss, men hun kan ikke gi uttrykk for det, sier Norvald Hestetræet.

Også hans liv ble endret av kollisjonen juninatten på Midtøy i Askøy kommune. Nå vil han videre.

– Jeg har bruk for at saken blir ferdig. Jeg trenger det, men blir ikke ferdig med dette før gjerningsmannen har tatt straffet sin, sier Hestetræet.

– Handler ikke om penger

Sjåføren ble dømt til et år og seks måneder fengsel av Gulating lagmannsrett. Dommerne ga sjåføren – som hadde 2,34 i promille – en frist på to uker til å betale en oppreisningserstatning på 150.000 kroner til jenten.

– Han har ennå ikke betalt. Det er ikke pengene dette handler om, Marthe har ikke bruk for dem, men jeg synes det er feil at han ikke skal gjøre opp for seg slik domstolen har bestemt, sier Norvald Hestetræet.

Sjåføren som kjørte på Marthe hadde i 2006 null i inntekt og null i formue, ifølge skattelistene. Han har uoppgjorte inkassokrav, og Statens innkrevingssentral har gjort det klart for familien Hestetræet at de kanskje aldri vil klare å drive inn erstatningen.

Både BT og sjåførens advokat har forsøkte å komme i kontakt med ham i forbindelse med denne artikkelen, uten å lykkes.

– Hull i lovverket

Hvis Marthe hadde blitt slått ned på byen i stedet for å bli påkjørt i en ulykke, hadde ikke gjerningsmannens økonomi hatt noe å si.

Da ville statens voldsoffererstatning ha betalt ut pengene. Ordningen er opprettet slik at ofre for vold ikke skal være prisgitt gjerningsmannens vilje eller evne til å betale, for å få erstatningen de har krav på.

Marthes bistandsadvokat forsøkte i 2005 å få Kontoret for voldsoffererstatning til å ordne saken, men fikk avslag.

Hovedgrunnene var at fyllekjøreren ikke hadde skadet Marthe med forsett – det vil si at han ikke handlet med viten og vilje – og at det skjedde i en bilulykke.

– Her må det være et hull i lovverket. For oss er situasjonen nå slik at det er Marthe selv som skal kreve inn pengene. Hun er lenket til stolen sin, og kan ikke kreve inn noe som helst, sier Norvald Hestetræet.

Får hjelp hele døgnet

Ved siden av ham sitter datteren i en spesiell rullestol. En pleier klapper på henne for å dempe muskelspasmer. Den nå 20 år gamle kvinnen får hjelp 24 timer i døgnet. Hver dag er det fem personer på jobb i leiligheten for å hjelpe henne til et best mulig liv.

Hjelpen er det Askøy kommune som betaler. Marthes leilighet er delvis betalt av erstatningen på 3,9 millioner Marthe fikk av forsikringsselskapet etter ulykken.

– I dag har vi en god ordning for Marthe, men det har kostet enormt mye for familien å komme dit, sier Norvald Hestetræet.

Datteren sier ingenting.

Brekke, Eirik