Tvangsforing, trusler og innestengning. Overgrepene sitter spikret i minnet til tidligere tuberkulosepasient ved Kysthospitalet i Hagevik, Ingebrigt Dalseg.

I dag forteller han sin historie i BTMagasinet.

En rekke avsløringer i det siste om alvorlige overgrep på tuberkuloseinstutusjoner på 1940— 50- og 60-tallet, har fått helseminister Bjarne Håkon Hanssen til å reagere.

— Arbeidet med å kartlegge omfanget av overgrepene er gitt førsteprioritet, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Dagfinn Sundsbø (Sp).

Les også:

— Søk erstatning

10.000 barn

Til sammen 10.000 barn ble underlagt tuberkulosebehandling her i landet før 1960. På det meste var det 140 tuberkuloseinstitusjoner rundt om i landet.

Sanatoriebarnas skjebne har kommet på den politiske dagsordenen etter at to pasienter nylig sto frem med sine minner fra Grefsen barnesanatorium på en utstilling som vises ved Nasjonalt Medisinsk Museum i Oslo.

— Sanatoriebarnas historier er lite beskrevet og dokumentert. Dette er nær og uhyre viktig samtidshistorie som det er på høy tid å fokusere mer på, sier prosjektleder for utstillingen, Ellen Lange.

De siste ukene har nærmere 40 sanatoriebarn tatt kontakt med museet for å dele sine erfaringer. De aller fleste forteller om mishandling og overgrep, angst og ensomhet.

De fleste hun har vært i kontakt med har vært innlagt på sanatorier på Østlandet. Alt tyder imidlertid på at overgrep har funnet sted over hele landet.

Full av lus

Ingebrigt Dalseg var innlagt på tre ulike institusjoner. På Orkdal Sykehus ble han som toåring vanskjøttet og overlatt til seg selv, full av lus. På Martina Hansens Hospital i Bærum ble han stengt inne på badet med lyset av, fordi han hadde løsnet på selen han var fastbundet til sengen med. På Kysthospitalet i Hagevik ble han tvangsmatet, slått og truet.

— Men for meg, i ettertid, er det største overgrepet at jeg mistet morskjærligheten i mitt hjerte, sier Dalseg. Det kunne gå mange år mellom hver gang han så sin mor.

Thorleif Eikeland, som har skrevet doktorgradsavhandling om barnehjemsbarn og sanatoriebarn, har intervjuet 11 av barna som var innlagt på Kysthospitalet i Hagevik.

Få har noe å utsette på den medisinske behandlingen de fikk, til tross for at den var mangelfull og ofte svært smertefull. Mangelen på respekt og omsorg har imidlertid satt dype spor.

En kvinne forteller at hun ble stengt inne blant kister i likhuset i flere timer. En annen at hun ble holdt innesperret på rommet med en død gutt.

Les historien fra gutteavdelingen på Kysthospitalet i BTMagasinet.

Rune Sævig