Først i går fikk de tillitsvalgte bekreftet fra Helse Vest som er vertskap for Brustad, at de får 10 minutter til en orientering om situasjonen ved sykehuset slik de ansatte ser den.

Det var i slutten av januar at Brustad ga beskjed om at hun ønsket en studiedag på Haukeland Universitetssykehus.

Bakgrunnen var den dokumenterte skjevfordelingen av sykehusmidler til Helse Vest og Helse Bergen og innholdet i arbeidsmiljørapporten «God vakt».

Til Bergens Tidende sa helseministeren at hun ønsker å lære og lytte, ikke bare til ledelsen, men også til de ansatte og pasientene.

Stor forbauselse

Stor var derfor forbauselsen blant de tillitsvalgte da det tre timers lange programmet for statsrådsbesøket ble kjent i forrige uke. Der var ikke skjevfordelingen og arbeidsmiljøundersøkelsen satt på agendaen i det hele tatt. Heller ikke var det avsatt tid til å møte med de ansatte.

I stedet var Brustad invitert til en omvisning på nyfødtavdelingen og en generell orientering om lokalsykehusenes situasjon og rusomsorgen.

–Vi har virkelig måtte slåss for å få satt tid til legge frem vår sak, konkluderer Fagforbundet tillitsvalgte i helse Bergen, Jan Arne Neteland. Han forteller at han de siste ukene har brukt mye tid til telefoner og e-postkorrespondanse både med Helse Vest og den politiske ledelsen i departementet for å få presset inn et møte mellom helseministeren og de tillitsvalgte.

Lite smidig

Han lar det også tydelig skinne igjennom at han synes det er Helse Vest har vært minst smidig med å rydde plass på programmet.

Kommunikasjonsdirektør i Helse Vest, Bjørg Sandal sier hun er forbauset over de tillitsvalgtes reaksjon:

– Vi fikk opprinnelig beskjed fra departementet om at helseministeren ønsket en orientering om rusomsorgen og lokalsykehusene. Skjevfordelingen ble ikke nevnt som tema. Vi rettet oss etter det, sier hun.

– Først i løpet av de siste dagene har jeg fått beskjed om statsråden også ønsker et møte med de foretakstillitsvalgte i Helse Bergen.

Hun presiserer at det aldri har vært tanken at de tillitsvalgte skulle bli utestengt fra å møte Brustad.

– Det har hele tiden vært forutsetningen at de tillitsvalgte kunne være til stede ved besøket og stille spørsmål, sier hun.