ELIN STUELAND

– Jeg vet ikke om jeg kommer til å sette meg i et fly igjen, sier Svein Vold fra Vigrestad i Rogaland.

20-åringen satt midt i det halvtomme Atlantic Airways-flyet idet det landet på Stord lufthavn, Sørstokken, tirsdag morgen like etter klokken 07.30. Han har vært lærling ved Aker Kværner Elektro i ett år. Mandag var han på vei til Ormen Lange-prosjektet ved Molde for fjerde gang. Han reiste sammen med syv arbeidskolleger da flyet gikk ned for mellomlanding på Stord. 16 personer var i flyet, av disse fire besetningsmedlemmer.

Følte noe var galt

– Jeg hadde på følelsen at noe var galt allerede under landingen. Flyet holdt veldig høy hastighet, og landet lengre inne på rullebanen enn vanlig. Piloten begynte å bremse veldig hardt med en gang. Dessuten ristet flyet veldig mye, og det kom røyk fra hjulene. Jeg tenkte at kanskje dekkene var punktert, men plutselig sa det bare pang, og flyet veltet utfor stupet, forteller Svein Vold og trekker pusten tungt.

Flyet tippet over et stup, 150-250 meter nord for rullebanen, og endte 50-70 meter fra sjøkanten.

– Vi hørte en eksplosjon fra motoren mens vi ennå satt i flysetet. Da startet brannen, sier Vold.

Det gikk bare noen minutter før flyet var fullstendig overtent, og 11 av de 16 om bord kom seg ut av flyet på egen hånd. Motoren var i gang hele tiden, ifølge Vold.

– Vi fikk ingen beskjeder rett etter at flyet hadde stoppet. Flyvertinnen sprang og åpnet nødutgangen, men vi hadde store problemer med å holde dørene oppe, fordi luftstrømmen fra motoren var såpass kraftig. Flammene kom imot oss, og sto veldig høyt, sier Svein Vold.

Flyet lå i et bratt stup, og selve nødutgangen lå 2-3 meter over bakken.

– Vi måtte alle hoppe ned, og jeg fikk sår og skader i føttene av hoppet.

Blant de 11 var Aker-lærlingen midt i gruppen som kom seg ut av flyvraket. De som kom seg sist ut, som pådro seg de største brannskadene.

Sprang ned mot sjøen

Minuttene etter flykrasjet husker Svein Vold svært godt.

– Vi sprang ned mot sjøen det vi kunne, og gikk opp på rullebanen da vi hadde kommet et stykke bort. To av de andre ble plukket opp av en båt i sjøen, forteller 20-åringen. Ytterligere en person ble reddet ut av det brennende flyvraket. Fire personer kom seg aldri ut av flyet, av disse er to kollegaer fra Aker Kværner Elektro.

Far Nils Vold fikk telefon fra sønnen før han hadde hørt om flyulykken i mediene.

– Mobiltelefonen lå heldigvis i den lommen som ikke var ødelagt av flammene, forteller 20-åringen.

Timene etter ulykken gikk til behandling av skadene og gjennomgang av hendelsesforløpet. Svein Vold pådro seg brannskader i havariet, og fikk behandling ved Stord sjukehus.

– Snart tilbake på jobb

Familien kom til Stord i løpet av tirsdag formiddag, og alle kjørte hjem tirsdag kveld. I går ble Svein Vold hjemme sammen med familien og slappet av.

– Jeg er i god form nå, og kommer nok tilbake på jobb om ikke så lenge.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

Geir Sveen