49-åringen fra Vaksdal ble kjent over hele landet da han i februar sto frem og fortalte at han ble nektet den livsforlengende medisinen Erbitux fordi den var for dyr. Selv om han var sterkt preget av kreftsykdommen, tok Audestad opp kampen med myndighetene og startet sitt eget helseopprør for å bedre behandlingen av pasientgruppen. Firebarnsfaren debatterte med ledende politikere i «Tabloid» på TV2 og møtte både statsminister Kjell Magne Bondevik og flere partiledere på Stortinget.

Helseminister Ansgar Gabrielsen traff Helge Audestad og snakket flere ganger med ham på telefon. Han mottok dødsbudskapet med sorg.

Gjorde dypt inntrykk

— Audestad gjorde et dypt inntrykk. Hans totale engasjement bidro til å åpne øynene både hos meg selv og flere andre politikere, sier helseministeren.

Den kreftsyke politimannen brukte sine siste måneder til å samle inn underskrifter som ble overlevert til Ansgar Gabrielsen.

— Han ville ikke legge seg ned selv om han visste at hans dager var talte. Når enkeltpersoner viser en slik innsats berører det ikke bare meg som helseminister, men hele byråkratiet her, sier han.

I mai fikk Helge Audestad utmerkelsen «Årets kollega» i Hordaland politidistrikt.

- Tenkte ikke på seg selv

  • Han markerte seg sterkt. Audestad tenkte ikke først og fremst på seg selv når han kjempet for denne medisinen, men var opptatt av at alle skulle behandles likt. Dette gjorde han på en fantastisk måte, sier informasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Trygve Hillestad.

Både informasjonslederen og de mange andre kollegene i politiet synes det er tungt at Audestad er gått bort.

— Det er alltid trist når en god kollega faller fra. Våre tanker går selvfølgelig til den nærmeste familien og særlig til den yngste gutten hans, sier Hillestad.

Helseopprøret til Helge Audestad nådde frem. I dag dekker staten alle utgiftene til behandlingen som 49-åringen først ble nektet. Politimannen rakk akkurat å prøve medisinen, men måtte likevel gi tapt for den alvorlige kreftsykdommen.

Helge Audestad døde med sine nærmeste rundt seg. Han etterlater seg kone og fire barn.

SOVNET INN: Politimannen Helge Audestad døde lørdag morgen. FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN