— Vi steg ut av bussen, og da sa det bare «svosj» og beina forsvant ned i gjørmen, sier Gullborg Jordan Breivik (66), fra Østra.

I natt var hun passasjer på bussen som kjørte inn i jordraset ved Stryn.

Nå sitter hun på Stryn Hotell og snakker om nattens hendelser med medpassasjerene Asbjørn Frøysadal (25) fra Hellesylt og Even Olstad (19) fra Ålesund.

De beskriver rasområdet som mørkt, gjørmete og vått.

— Stemningen var rolig. Det var kanskje noen som var redde, men ingen fikk panikk, sier Frøysadal.

Bråstopp

Da bussen kjørte inn i raset satt de fleste passasjerene og halvsov, blant dem Even Olstad.

— Jeg våknet av at bussen bråbremset og skled fremover i veien. Plutselig ble alle veldig våkne, men jeg tror de fleste ikke tenkte det var så alvorlig. Men så viste det seg at bussen stod bom fast, og da vi fikk beskjed om å komme oss ut av bussen ble det mer alvorlig, sier Olstad.

Sammen med 30 andre passasjerer gikk de tre til fots bort fra rasområdet.

— Så hørte vi at det begynte å buldre noe voldsomt, og da gikk det et ras foran og også, sier Jordan Breivik.

bussras1.jpg
2211-TIPSER

Gjennomvåte

— Da fikk vi beskjed om å søke mot et trygt sted, fordi de var redd det skulle gå flere ras, sier Frøysadal. Det endte med at passasjerene samlet seg på et busstopp, mens sjåføren gikk for å lete etter et sted der de kunne få varme.

— Jeg tror han fikk ja på det første huset han prøvde. Så da kom vi der som ubudne gjester, midt på natten. Fruen i huset stilte opp med både tørre håndklær og sokker til alle sammen. Selv fikk jeg låne en joggebukse. Det regnet utrolig mye og vi hadde ikke et eneste tørt plagg på oss da vi kom frem. Heldigvis hadde jeg vett til å ta på meg sko før jeg gikk ut av bussen, sier Jordan Breivik.

Prøver på nytt

Passasjerene forteller at de ble værende hos familien til klokken fire i natt, før de ble sendt videre med båt til Oppstryn kirke. Derifra ble de fraktet til Stryn Hotell, hvor de har tørket klær og fått sove litt. Klokken halv ett på lørdag ble de hentet med buss som kjørte dem tilbake til rasstedet.

— Vi har fått beskjed om å gå over raset, og så skal vi bli hentet med en ny buss på den andre siden, sier Frøysadal.

- Dere er ikke redde da?

— Nei, når vi får beskjed om å gå der så er det sikkert trygt. Jeg håper bare vi kommer frem denne gangen, sier Olstad.