TROND NYGARD-STURE

Det forteller Torvanger på telefon fra sykesengen i Mendoza i Argentina. Han var med i en gruppe på seks unge menn som skulle bestige et av verdens høyeste fjell, 6962 meter høye Aconcaqua i Argentina.

Målet var å nå toppen lørdag. Fredag morgen var imidlertid turen over for Torvanger. Da hadde han hatt pusteproblemer gjennom hele natten i leiren i 5000 meters høyde.

— Utrolig slitsomt å kle seg

— Da jeg sto opp om morgenen, var det utrolig slitsomt å kle på seg. Jeg skulle gå opp en liten stigning for å gå på do, men gikk rett i bakken. Da jeg var på do, kom det ut mye svart blod. Jeg forsto da at jeg hadde hatt en stor blødning, sier medisinstudenten.

— Jeg ble redd. Vi var langt borte fra hjelp, og jeg visste ikke hvor mye blod jeg hadde mistet, forteller han.

Da han hadde karet seg ned til teltleiren igjen, kollapset han. I løpet av dagen mistet han 1,5 liter blod. Tatt i betraktning at kroppen normalt har ca. fem liter, var det en stort blødning.

— Fra leiren måtte vi gå fem kilometer nedover. Derfra ble jeg hentet i helikopter, forteller Torvanger.

Lang reise til sykehus

Neste del av turen er ikke noe han tenker tilbake på med glede. I en eldgammel ambulanse ble han lettere ristet i to-tre timer.

— Det hadde vært mer behagelig å kjøre med en gjennomsnittlig russebil.

Heldigvis ble Torvanger etter hvert plukket opp av en moderne ambulanse. Den tok ham den siste halvannen timen frem til et sykehus i Mendoza.

— Hva tror du er årsaken til blødningen?

— Vanskelig å si. Det kan skyldes en tablett jeg tok tidlig i uken. Den kan ha påvirket slimhinnen i magen. Det kan også skyldes stress i forbindelse med situasjonen i kombinasjon med svekket immunforsvar, lite mat, etc.

Nå er faren over. Hvis prøver mandag viser at han er klar for det, blir han skrevet ut og kan starte hjemturen.

- Babyen det viktigste

Flere av de andre i ekspedisjonen som startet 3. januar, har også hatt helseplager. Høydesyke er en vanlig plage når man beveger seg i slike høyder. Symptomer som hodepine, søvnløshet, pusteproblemer, kvalme og oppkast er vanlig. Opphovnet kropp og vannoppsamling i hodet er heller ikke uvanlig.

Ifølge Torvanger utsatte de andre den siste etappen til søndag.

— De andre er kanskje der nå mens vi snakker, sier han.

— Hva tenker du om det?

— Surt med tanke på jobben i forkant av turen og alt slitet underveis for å komme opp. Men det viktigste er å komme hjem til madammen og babyen som snart skal komme.

HØYDESYKE: Flere av deltakerne har vært plaget av høydesyke, med symptomer som blant annet hodepine, søvnløshet, svimmelhet og kvalme. Fra v. Allan Vigdal Gulestøl, Kristian Nikolai Haagensen, Per Jarle Hjellum og Terje Peder Stavang. Fire av deltakerne er medisinstudenter, blant annet i Bergen. FOTO: PRIVAT