Willy Andre, konen og deres to små barn er nærmeste nabo til huset som brant i Lyngbøveien på Laksevåg mandag morgen. En person ble mandag bekreftet omkommet i brannen.

På vei ned smalt det bak ryggene våre

Willy Andre Iversen om flukten mandag morgen

For familien Iversen ble det noen høydramatiske minutter etter at de ble vekket av banking på døren grytidlig mandag morgen. Det var leietakerne fra kjellerleiligheten ved siden av som banket på — en gang i 04-tiden, så vidt Willy Andre kan huske.

— De banket på tre-fire ganger. Jeg våknet og gikk ut. Da jeg åpnet ytterdøren, merket jeg røyken og lukten med en gang. Etter det gikk det j... fort, sier Willy Andre.

- Smalt bak ryggene våre

Han ga hageslangen til dem som hadde banket på. Så løp han inn igjen i huset for å redde ut familien. Konen, og datteren på fem år, hadde da våknet. Men sønnen på 15 måneder lå fortsatt og sov.

— Han måtte jeg dra opp av sengen, forteller barnefaren.

Da familien var på vei ut ytterdøren, sto en politimann utenfor og ropte til dem at de ikke skulle gå langs huset. I stedet gikk de rett ned plenen foran huset. Der måtte de klatre over et gjerde på toppen av en mur for å komme seg ned på veien og bort fra brannen.

— På vei ned smalt det bak ryggene våre. Da eksploderte stuevinduet i nabohuset, forteller Willy Andre.

Han anslår at det da var gått kun fem-ti minutter siden naboene banket på døren deres.

- Tragisk

Etter flukten ble familien tatt hånd om av ambulansepersonell på stedet.

— Vi satt en time i ambulansen og ble sjekket av blant annet lege, sier den 30 år gamle familiefaren.

bt.no møtte Willy Andre på brannstedet mandag ettermiddag, omtrent et halvt døgn etter brannen som altså krevde ett menneskeliv i nabohuset.

Huset er nok ubeboelig i lang tid

Willy Andre Iversen

— Det er tragisk, sier han.

Husløse

Nå står tobarnsfamilien uten et skikkelig sted å bo. bt.no fikk mandag bli med inn i det brannskadete huset. Der sto møbler og barneleker stablet. Tørkevifter fra restverdisikringsfirmaet durte og gikk, og det luktet røyk og brann i hele huset. På kjøkkenet var det et hull i veggen etter en motorsag som ble brukt under slokkingsarbeidet i nabohuset. Motorsagen har truffet baksiden på kjøleskapet til familien Iversen.

— Jeg har fått leid oss en leilighet, men der har vi ingen møbler. I dag har vi vært ute og kjøpt et nytt kjøleskap. I natt må vi nok overnatte hos familie, sier Willy Andre.

- Ubeboelig i lang tid

Han tror det er lenge til de kan flytte hjem igjen til huset, som de har bodd i siden 2007.

— Det er store vannskader og mye lukt. Vannet fra slokkingen har rent gjennom taket og ned gjennom begge etasjene. I stuen var det en stor dam på gulvet. Huset er nok ubeboelig i lang tid. Jeg tror mye må rives. Blant annet har de punktert taket flere steder, for å slippe ut varme og gasser, sier Willy Andre.

Etter en hektisk dag fikk Willy Andre mandag kveld endelig snakket med familien.

— Datteren på fem år sa: «Vet du hva, pappa, jeg har grått litt mens du var borte». Det gjør inntrykk å høre det fra en femåring, sier han.

Pårørende varslet

Mandag kveld kunne politiet ikke si noe nærmere om personen som ble funnet omkommet, heller ikke om det er en mann eller en kvinne.

— Vi vil vente til vi har etterforsket saken mer, sier Jan Martin Skulstad, seksjonsleder ved allmennseksjonen i bergenspolitiet, til bt.no. Allmennseksjonen omfatter blant annet politiets brannavsnitt.

Identiteten til den omkomne vil komme tidligst tirsdag, etter det bt.no får opplyst fra politiet. Skulstad sier likevel at de «mener å ha varslet rette pårørende».

Skulstad sier flere personer mandag er avhørt etter dødsbrannen, men at ingen har status som mistenkt eller siktet. Det betyr at politiet så langt ikke mistenker at noe straffbart er skjedd. Heller ikke brannårsaken er brakt på det rene.

— Vi prøver å danne oss et bilde av hva som eventuelt kan ha skjedd. Men det blir feil å gå ut med noe mer enn det vi har gjort til nå, sier Skulstad.

STORE SKADER: Fra baksiden av huset ses de omfattende brannskadene i nabohuset til familien Iversen. En person ble funnet omkommet i brannruinene, bekreftet politiet i 12-tiden mandag.
ØRJAN TORHEIM