MAREN NÆSS OLSEN

Skole og jobb var glemt for de 41 evakuerte på Rainbow Bergen Airport Hotel i går formiddag. Hotellet var fylt opp av foreldre, noen i bare pyjamas, og barn uten skolesekker og bøker. Alle hadde blitt vekket midt på natten, mange hadde dramatiske historier å fortelle.

— Dette er sånn man ser på tv, ikke sånn man forventer å oppleve selv, sier Inger Nilsen.

I totiden natt til i går ble hun vekket av at noen ringte på døren. Det var naboene som kom for å vekke familien i Hatlestad terrasse 48 f.

— Ungene var sinte, og ville ikke stå opp. De trodde de skulle på skolen, forteller Inger.

Sammen med ektemannen Håkon Nilsen og barna Sofie Benedicte, Simen og Samuel, hoppet hun i klesplaggene som lå nærmest, og fikk rasket med seg mobiltelefonen i farten. Familien ble fraktet i buss til Rainbow Bergen Airport Hotel.

Kjøpte klær på Sparkjøp

Inger kan ikke få fullrost redningsmannskapene nok.

— Både politi, redningsfolk og kommunen har vært helt fantastiske fra første stund, sier hun.

— Men det var litt ekkelt med alle ambulansene, sier Sofie Benedicte.

Nå har familien, som ikke fikk med seg annet enn det de sto og gikk i, handlet inn klær på Sparkjøp.

— Vi er i god behold, og fikk med oss alle barna. Det er tross alt det viktigste. Vi tar time for time, og venter på beskjed om når vi kan få komme hjem, sier Inger.

Særlig for beboerne øverst i Hatlestad terrasse var det dramatisk da de måtte rømme fra jordmassene i totiden natt til i går.

- Som i en actionfilm

— Jeg våknet av en buldrelyd da det raste nedover. Så fikk jeg beskjed om å komme meg fortest mulig ut, forteller Torstein Lærum (14).

Da han og familien kom seg ut av huset, så han en hage fylt med trær og store jordmasser.

— Det var helt uvirkelig, sier han.

Familien Lærum bor i Hatlestad terrasse 40, og var blant dem som fikk store skader på huset. En bil ble slengt inn i familiens bod.

— Jeg tror ikke vi kommer hjem på en stund, men vi er i live hele gjengen. Jeg tenker mest på naboene som er på sykehus, sukker mor Torild Lærum.

Naboen Marianne Thy Skjeldvik i nummer 36 måtte rømme i bare pyjamasen.

— Da jeg ble vekket så jeg stein, mold og trær utenfor, og fikk beskjed om å skynde meg vekk. Det var akkurat som i en actionfilm om ekstremvær, forteller hun.

Solidariske bergensere

I løpet av morgentimene var diakon, sykepleiere og et kriseteam fra Fana bydel på plass på Rainbow Bergen Airport Hotel, for å hjelpe de evakuerte med alt fra innkjøp av det mest nødvendige til trøstende ord.

Det ble det holdt jevnlige orienteringsmøter om hva som var i ferd med å skje i det rasrammede nabolaget.

— De evakuerte har familie som sitter og ser på tv, og ringer fra hele landet. Noen ringer til og med fra utlandet, forklarer Svein Bjørn Losnegård, leder for det provisoriske pårørendesenteret som er blitt opprettet.

Og bergenserne har vist seg solidariske med rasofrene.

— Folk ringer og spør om det er noen som har behov for barneklær, og vi har fått gratis leiebiler til disposisjon, forteller informasjonsrådgiver Rune Jenssen, som leder Bergen kommunes kriseteam.

Enkelte av de evakuerte valgte etter hvert å forlate hotellet, og reise til venner og familie i stedet.

I går ettermiddag kunne beboerne i Hatlestad Terrasse 30 til 38 flytte tilbake.