Nullføre, is, vann, vogntog og bakker.

Dette er en dårlig kombinasjon for bilister som forsøker å komme seg mellom Trengereid i Samnanger og Gullbotn.

20 minutter på to-tre kilometer

Fra 17-tiden fredag ettermiddag var det lange køer i retning Gullbotn og Kvamskogen. Politiet meldte klokken 19 at køene står helt fra Øyrane Torg i Arna til Gullbotn i retning Kvamskogen. I 20-tiden er disse køene oppløst, ifølge Vegtrafikksentralen.

Han var på vei til Eikedalen for å stå på ski da han havnet i køen. Nå er han spent på hvordan det blir når han skal tilbake i kveld.

— Vi brukte nok 20 minutter opp en bakke som er to-tre kilometer, sier Sandtorv.

Røde Kors dyttet bilene

For bilistene i rundt 20 biler ble Arna og Åsane Røde Kors redningen. Seks personer derfra var på vei til Kvamskogen for å ha vakthelg. Helgen åpnet med litt ekstra assistanse.

— Vi sto i køen, og så at det var dårlige forhold. Så vi tok på oss refleksvestene og gikk ut for å hjelpe de som sto der ved Gullbotn. Vi dyttet bilene opp, sier Fredrik Olufsen i Arna og Åsane Røde Kors.

I tre kvarter assisterte de svært takknemlige bilister opp bakken. Veibanen er svært glatt, med nullføre og underkjølt regn, melder han.

— Det er usynlig is og dårlig strøing, sier Olufsen.

Det er ikke denslags de vanligvis styrer med, sier han, men også Røde Kors hadde et visst ønske om å komme seg frem til fjellet.

— Vi måtte få køen opp for selv å kunne komme oss av gårde. Vi har litt tidspress, for vi må rekke varekjøring til andre hytter også, sier Olufsen.

Smøring av tålmodighet

Politiet beskrev det på Twitter som «meget glatt vegbane», med det de kaller «black ice»: Vei som ser våt ut, men i virkeligheten er islagt.

— Det er veldig glatt på vei opp Trengereidsbakken. Vi er på der for å se om vi får dirigert trafikken, sier operasjonsleder Terje Magnussen i Hordaland politidistrikt.

Folk, oppfordrer han, må smøre seg med tålmodighet.

— Køen er lang, sier Magnussen.

Glatt flere steder

Klokken 20.30 er køene mot Gullbotn mer eller mindre oppløst, men det er fortsatt stor trafikk, melder vegoperatør Marius Råve i Statens vegvesen.

UTFOR: Det er glatt flere steder på Vestlandet. Et vogntog gikk utfor veien på E39 ved Kringla, rett nord for fylkesgrensen mellom Hordaland og Sogn og Fjordane.
2211-leser

— Det skal nå være klarert, ifølge politiet og entreprenørene. Men det er mye trafikk opp der, og brøytemannskapene melder om nullføre og at det bøtter ned med snø. Det kjører flere brøytebiler der, sier Råve.Også andre steder er det glatt. På E39 ved Kringla, rett nord for fylkesgrensen mellom Sogn og Fjordane og Hordaland, kjørte et vogntog utfor på den svært glatte veien rundt klokken 19.30.

— To personer sto og vinket oss forbi slik at vi fikk kjøre forbi, sier bilist Ruth Dyrhovden. Det sluddet og var glatt på stedet.

Ifølge Vegtrafikksentralen er ett felt stengt. Bergingsbil er bestilt, og er antatt fremme rundt 21.30 fredag kveld. Dermed kan begge veibanene bli stengt i en kort periode for å få vogntoget tilbake på rett vei.

I tillegg er det meldt om kø mellom Evanger og Bulken på E16 i retning Voss. En lysregulering ved Flage bru, satt opp etter flommen, er ikke beregnet på å ta unna all fjell-helgetrafikken.

— Vi har folk på vei for å dirigere, sier Råve.

SKRED I VEIEN: Snømassene stengte fylkesvei 551 fredag kveld. Skredet gikk om lag ti minutters kjøring fra Årsnes i retning Odda.
Jan Stian Vold

Lite snøskred

Klokken 23 fikk noen få bilister seg en pause, etter at et snøskred sperret fylkesvei 551 ved Sunndal, på veien mellom Rosendal og Folgefonnstunnelen til Odda.

Men ventetiden ble heldigvis kort. Den lokale entreprenøren kom raskt til stedet med plog.

— Raset var rundt ti meter langt. Vi hadde sett bilspor på utsiden dersom det hadde vært noen inni raset. Det er det første entreprenøren ser etter, sier trafikkoperatør Ove Amundsen ved Vegtrafikksentralen.

KØER: Det er «meget glatt veibane» ved Trengereid i retning Kvamskogen ifølge politiet
2211-tipser