Ballet skulle vært holdt i kveld. Skoleungdommene hadde leid utestedet Venue i Torggaten i Bergen sentrum. Alt var fikset og klart, og busser var bestilt for å frakte elevene trygt hjem til Os etter festen, som skulle vare til klokken 03.00 på natten.

— Risikerte underskudd

— Så ringte politiet for bare et par dager siden og sa at vi måtte stenge klokken 01.00. Dermed måtte vi gjøre om bussbestillingene. Det kostet oss 3000 kroner ekstra, forteller Bettina Vik i arrangementskomiteen.

Litt senere ringte politiet på nytt. Denne gangen med krav om politivakt.

— De sa de måtte ha tre vakter utenfor for å hindre bråk. Det ville kostet oss 20.000 kroner. Men hvorfor skal vi betale for et vakthold vi ikke har bedt om, spør Bettina Vik. Ifølge arrangørenes beregninger måtte det komme 300 festdeltakere for å hindre underskudd dersom elevene skulle betale for vaktholdet.

— Det tok vi ikke sjansen på. Mange signaliserte at de ikke ville komme når vi måtte stenge så tidlig. Dermed måtte vi bare avlyse hele greien. Skikkelig surt, etter å ha brukt nesten fire uker på planleggingen, sier Bettina Vik.

— Hva med ombookingen av bussene?

— Den slapp vi heldigvis å betale for. Folkene i busselskapet syntes så synd på oss.

- Oppstår lett bråk

Informasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Trygve Hillestad, vil ikke kommentere denne saken spesielt.

— Men på generelt grunnlag kan jeg si at dette er krav vi stiller til alle som vil arrangere denne typen fester. Av erfaring vet vi at slike sammenkomster gjerne tiltrekker seg ubudne gjester som ikke klarer å oppføre seg ordentlig. Det oppstår lett bråk, og for å hindre det, må vi leie inn ekstra folk. De som går patrulje, har andre oppgaver å ta seg av, sier Hilland. Han understreker at bråk oppstår uavhengig av alderen til festdeltakerne. Om arrangementet er rusfritt eller ikke, spiller heller ingen rolle.

— Vi forstår skuffelsen til ungdommene i Os, men må forholde oss til den virkeligheten vi har erfart, sier Hillestad til Bergens Tidende.