• Jeg vil ha oransje fisk. Den har finest farge. Da smaker den sikker best, påstår Betina (5). I går fikk hun og resten av barna i Bergen Barnehage komponere sin egen lille matpakke .

Det er barnas dag på Fisketorget og starten på arrangementet «Sjømat for alle». 18 søte småtroll skal få være kokker for en dag.

— Jeg tegner en rosa fisk og en ballong, forteller Betina (5) mens hun fargelegger kokkeluen sin.

Hun er spent på hva de skal lage.

— Håper vi får krabbe eller hummer. Jeg elsker krabbe, sier Severin mens han stryker en død breiflabb over hodet. Kameraten Ivar grøsser.

— Jeg har aldri sett en breiflabb i virkeligheten før, men vi har bilde av en i barnehagen, forklarer Severin.

Ingebjørg Moe er matfaglig konsulent for Eksportutvalget For Fisk. Hun forklarer barna hva de forskjellige fiskene i kassen heter. Hun viser også hvordan man fjerner fiskebeina.

— Dere kan velge akkurat den fisken dere vil ha. Lage deres egen skattkiste, grille den og så spise den opp etterpå.

Fiskeburger er kult

— Jeg vil ha sånn fisk jeg spiser hos mormor og morfar, sier Hannah.

— Hvilken fisk er det da?

Hannah blir stille. Hun husker ikke hva den heter, men synes til slutt at de er greit at hun får litt forskjellig fisk i matpakken sin.

— Ungene spiser det meste, bare de får bestemme selv. Dessuten hjelper det at de får grønnsaker og poteter til, sier Moe.

Hun mener det er en myte at barn og unge ikke liker fisk. Når barna får velge den fisken de selv har lyst på, og tilberede den på sin egen måte, spiser de den gjerne.

Foreldre bør ikke tvinge barna til å spise fisk, men heller engasjere dem i matlagingen. Og det hjelper som regel å bruke fisk i populære matretter i stedet for å servere tradisjonelle fiskekaker i brun saus eller fiskeboller. Fiskeburger, grillspyd eller pasta og fisk pleier å slå an, sier Moe.

Liker godt gullfisk

— Vi var i Loddefjord og fisket i sommer. Jeg fikk to stykker. De grillet vi hjemme. Det var kjempegodt, forteller Severin.

— Jeg liker også gullfisk, legger han til.

Alle barna ler.

Han lurer på om det går an å spise gullfisk, men Ingebjørg Moe rister på hodet.

— Jeg liker gullfisk uansett. De er blanke og fine å se på, sier Severin.

Markus er litt mer skeptisk til den røde fisken han har foran seg. Han pirker i den.

— Litt ekkel smak. Denne grønne her er bedre, sier hun og vifter med brokkolien på gaffelen.

— Ungene er ikke så skeptiske til fisk. Makrell i tomat er veldig populært å ha på skiven i barnehagen, sier Tove Elholt, pedagogisk leder i Bergen Barnehage.

Godt med makrell i tomat

Etter en god fiskelunsj reiste barna ut til Akvariet for å se hvordan fisken ser ut før den blir grillet og spist.

— Jeg tror fisken ser mer ekkel ut enn den smaker, slår Betina fast.

Hun gleder seg mest til å se på pingvinene og krabbene.

I morgen er det åpent telt for barn og unge på fisketorget.

— Da kan alle som vil komme og lage sin egen lille fiskerett. Det er adgang forbudt for foreldre, forteller Moe.

«Sjømat for alle» er en tredagers matfestival knyttet til økt verdiskapning i utnyttelse av havets ressurser. Norges beste fiskedisk skal blant annet kåres og for fagfolk arrangers konferanser i Grieghallen. Kokker og restauranter i byen er også involvert.