Da Mathias Nesse (15) og en kamerat var ute i Loddefjord for å skyte opp raketter på nyttårsaften, gikk det galt. Bakkefyrverkeriet veltet, og den ene raketten traff Mathias i øyet.

— Jeg ble helt blendet, og klarte ikke å se i det hele tatt, sier Mathias til bt.no.

Kameraten løp hjem og hentet foreldrene. De fikk hjulpet ham på beina og kjørt ham til legevakten, der han ble undersøkt og måtte tilbringe natten.

- Vil få varige men

Etter en natt med smerter og svært lite søvn, ble han i dag sendt hjem, med lapp over øyet. Han skal ha daglige kontroller i minst en uke. Foreløpig vet ikke legene om han vil miste synet helt på det venstre øyet.

— Synsevnen kommer til å bli redusert, men de vet ikke hvor mye. Jeg håper ikke det skal være så alvorlig. Raketten traff meg ikke midt i øyet, men på øyenlokket, sier han.

Nils Bull, overlege ved øyeklinikken på Haukeland Universitetssykehus, sier at legene ser store forandringer på netthinnen hans.

— Nå ser han så vidt lys når vi lyser kraftig rett på øyet. Det har vært en veldig kraftig smell, og han kommer til å få varig men. Spørsmålet er hvor mye, sier Bull.

Forbud hadde effekt

Overlegen mener det bør være forbudt for privatpersoner å fyre opp fyrverkeri.

— Jeg synes det er en for høy pris å betale at disse øynene skal bli ødelagt hvert eneste år.

Antallet øyeskader stupte etter at justisminister Knut Storberget fikk innført forbud mot raketter med styrepinne i forfjor. Forrige gang vi feiret nyttår var det ikke en eneste øyeskade i Bergen. Denne gangen er det altså én.

Før forbudet var det mange nordmenn som mistet synet i ulykker med fyrverkeri. Ved overgangen til 2007 ble fem personer behandlet for øyeskader på Haukeland. Ingen av dem hadde brukt vernebriller.

Selv om raketter med styrepinne nå er forbudt, er såkalte effektbatterier og bakkefyrverkeri fortsatt lovlig. Aldersgrensen for bruk av fyrverkeri er 18 år.

- Uansvarlig av oss

Det var et slikt lovlig bakkefyrverkeri Mathias og kameraten brukte på nyttårsaften. Batteriet hadde fem rader à fem skudd, og guttene tok ut en av disse for å skyte den opp alene.

— Det var vår egen feil. Vi skulle ikke tatt ut den ene raden, den fikk ikke nok støtte. Da den veltet, begynte den å skyte i alle retninger. Det var veldig uflaks at den traff meg i øyet, men også uansvarlig av oss, sier han.

Han angrer også på at han ikke brukte vernebriller. Fremover skal han være «mye mer forsiktig» med fyrverkeri.

— Jeg har ikke lyst til å gå igjennom dette en gang til.

Haukeland Universitetssykehus