EYSTEIN RØSSUM, KEN ROSSLAND og NTB

Sægrov nektet straffskyld da rettssaken mot ham startet i Bergen tingrett i dag. Sægrov er tiltalt for å ha ført inn dyr ulovlig til Norge. Det er gått flere år siden den tidligere direktøren første gang kom i søkelyset for ulovlig innførsel av dyr. Nå lyder tiltalen på brudd på tolloven, viltloven, innførselsloven og arbeidsmiljøloven.

Tiltalen har bakgrunn i to utstillinger på Akvariet i 2001 og 2002: En slangeutstilling og en utstilling av krokodiller, frosker, salamandere og øgler.

Farlige slanger

Da Sægrov forklarte seg i formiddag, fortalte han om bakgrunnen for disse utstillingene:

Styret bestemte i 1999 at Akvariet skulle legge til rette for vandreutstillinger høst, vinter og vår. Dette resulterte i to utstillinger: "Missing link" og "Edderkopper". Deretter fikk Akvariet besøk fra det italienske selskapet Asklepios som arrangerer slangeutstillinger i Europa. Sægrov og en representant for Akvariets styre dro til Italia der de inngikk en intensjonsavtale om å få til en utstilling i Bergen.

Da de første kassene kom til Bergen 20. februar 2001 var det 27 slanger i lasten. En uke senere kom noen flere slanger. Sægrov forklarte at disse var giftige og farlige.

De første dagene var det representanter for det italienske selskapet som fôret slangene. Etter hvert overtok Sægrov selv denne jobben.

Fikk levende mat

Slangene ble fôret med levende rotter og mus.

— Er det lov, da? spurte dommer Gunnar Thorkildsen.

— Det var nok i grenseland, svarte Sægrov - og la til at giftslanger ikke får i seg død mat.

Sægrov forklarte videre at det ikke fantes motgift mot slangebitt på Akvariet. Ved Haukeland sykehus hadde Sægrov fått opplyst at dersom noen ble bitt, så måtte de sendes til Karolinska sjukhuset i Göteborg.

Sægrov hevder bestemt at han er uskyldig. Han erklærte seg da også ikke skyldig da saken begynte i formiddag.

— Det var ikke Sægrov som innførte dyrene, og følgelig hadde han da heller ikke ansvar for å deklarere dem, sier hans forsvarer, advokat Nils E. Tangedal, til NTB.

Ifølge ham var det en italiener som hadde ansvaret for alle de eksotiske dyrene som ble brakt til Akvariet uten at de nødvendige papirene var i orden.

Italieneren kommer ikke til Bergen for å vitne, men det ble i desember gjort et bevisopptak av hans forklaring.

— Han tar på seg all skyld i saken, forteller Tangedal.

Sægrov valgte å si opp sin stilling ved Akvariet etter påstandene om ulovlig dyreimport. Det er satt av fire dager til rettssaken, og i alt ti vitner skal forklare seg.

Tidligere Akvariet-direktør Stig Sægrov er tiltalt for brudd på tolloven, viltloven, innførselsloven og arbeidsmiljøloven.
ARKIV: TOR HØVIK