Likevel er byråd Lisbeth Iversen tålelig fornøyd:

— Vi skulle ønske vi fikk full pott, men ser at vi er kommet bedre ut enn de fleste andre byene, sier Iversen til Bergens Tidende.

Potten på 75 millioner ble fordelt på landets fem største byer. Bare Oslo med 25 millioner fikk mer enn Bergen.

Av de 17 millioner som Samferdselsdepartementet vil tildele bergenserne, går 12,4 millioner til å finansiere takstfrysen fra årsskiftet. Resten er øremerket periodekort for barn, som trolig blir innført etter sommerferien, og økt frekvens på bussavganger.

— Jeg skulle ønske vi hadde fått mer penger til økt frekvens, sier Iversen.

Heller ikke dekker potten gratisbussen i sentrum.

Mangler 14 millioner

Byrådet og Frp har budsjettert med 31 millioner i kollektivmidler, og mangler dermed 14 millioner kroner, påpeker Aps Arne Jakobsen.

Han mener politisk rådgiver Alfred Bjørlo (V) i Samferdselsdepartementet har forlovet seg ved å snakke høyt om 30 millioner til Bergen ved flere anledninger.

Men det var før regjeringspartiene i budsjettforliket med Ap brukte 25 av 100 kollektivmillioner på blant annet gassbusser.

- Resultater neste år

Alfred Bjørlo sier Bergen er kommet godt ut i årets tildeling og minner om at byene neste år må vise faktiske resultater:

— Dette må ses som en startbevilgning. Neste år må Bergen vise resultater for kollektivbruken, sier Bjørlo til Bergens Tidende.

Lisbeth Iversen mener hun ser tegn til bedring. Nedgangen i tallet på busspassasjerer skal være stoppet. Fredag kommer trafikktellingene som skal dokumentere dette.