Halv seks lørdag morgen slo hardangeraksjonistene til på Kvamskogen.

— Vi har tatt oss opp til mastefeste 234, cirka 2,5 kilometer forbi Longvotnavatnet opp fra Tokagjelet, sier Anita Aalvik, nestleder i Hardangeraksjonen.

— Da Statnet kom for å jobbe i morges, stoppet de litt lenger nede. De våget ikke å komme opp.

Startskuddet

Etter en stund kom det et helikopter som kretset over området en stund, forteller Ålvik.

— Men til slutt så dro de. Vi skremte dem vekk, sier hun.

Aksjonistene har laget leir et lite stykke unna mastefestet. De planlegger å bli en stund.

— Vi blir så lenge som nødvendig. Vi får se. Dette er startskuddet for aksjonene, sier Ålvik som siervi kan regne med flere aksjoner i ukene fremover.

- Folk er i arbeid

Ved aksjonsstart var de 17 personer.

— Vi hadde jo ikke annonsert aksjonen, sier Ålvik.

Håpet er at tallet skal vokse seg stort.

— Vi vet det er vanskelig for mange. Folk er i arbeid og mange unge er midt i eksamenstiden. Men vi håper dette skal bre om seg.

- Miljøbløff

Søndag skal det arrangeres protestsamling ved Krokavatnet, like ved der aksjonistene befinner seg i dag.

— Da kommer det politikere fra Venstre og SV, blant dem Oddny Miljeteig. Dessuten kommer artister og andre. Det blir appeller og konsert. Vi håper folk vil komme og vise sin motvilje, sier Anita Ålvik.

— Det blir avmarsj fra Tokagjelet kl. 13. Vi oppfordrer alle som er mot masteutbyggingen til å komme for å vise sin misnøye med et vedtak som er basert på løgn. Hele saken er en stor miljøbløff.

Snudde og gikk

— Jeg vet ikke så mye annet enn at noen har tatt tilhold ved et mastepunkt hvor det pågår støpearbeid for tiden. Det var planlagt støping der i dag, sier Steinar Bygdås, Statnetts prosjektleder for byggingen av kraftlinjen mellom Simadal og Samnanger.

— Entreprenøren som utfører arbeidet for oss, så at det var folk der, at det var hengt opp banner eller tilsvarende. Da snudde de og gikk tilbake.

Ser det an

Foreløpig tar Bygdås aksjonen med stor ro.

— Vi gjør ikke noe foreløpig. Det blir ikke noe mer arbeid fra vår side i dag. Vi ser situasjonen an, men blir det litt mer langvarig vil vi prøve å finne alternative plasser å jobbe på, sier han.

— Aksjonistene varsler at dette er starten på aksjonene. Hva tenker du om det?

— Vi forholder oss til at vi har et stykke arbeid vi skal utføre og regner med at vi får lov til det. Men får aksjonene et annet omfang, må vi ta en ny vurdering. Foreløpig er vi ikke der, sier Bygdås.

Mer om aksjonen: http://www.hardangeraksjonen.no/

STANSET STATNET: 17 aksjonister stanset Statnett på Kvamskogen lørdag morgen.
HARDANGERAKSJONEN