— Helt utrolig! Vanvittig! Vi forventet 5000-6000 demonstranter. Det kom 15.000. Vi er veldig fornøyde, jubler Per Rune Henriksen fra arrangørene av demonstrasjonen.

Han lover et seiglivet opprør. Gårsdagens demonstrasjon er bare opptakten.

— Første lørdag etter et eventuelt krigsutbrudd vil det bli arrangert nye demonstrasjoner, opplyser Henriksen.

— Som et nytt korstog

Det er bare en vanlig lørdag ettermiddag. Hattefjærene vipper elegant når bergensfruene nipper til bløtkaken på Sundt Café. Ikke alle skal demonstrere, men støtten er det ingenting å si på.

— Bare ikke Saddam tar demonstrasjonen til inntekt for seg, bemerker Karin Ullestad (73) bekymret.

Med dårlige bein nøyer

hun seg med vindusplass, men støtter parolene. På gateplan ligger Frihetsgudinnen Åsa Nord syltynt an. Pistoldamen Cecilie de Lange har mord i blikket. Ingen kan klage over at jentene som tilhører performancegruppen Partners in Kitsch sparer på effektene der de freser ut sin indignasjon fra sin post i folkehavet.

— Hele krigshissingen er å bare snakke på vegne av den vestlige verden. Jeg støtter Aslak Sira Myhre sine ord om at dette er et nytt korstog som brer seg over verden. Det er et sykdomstegn at man sier at bare de vestlige verdiene er de riktige. Og så handler det om penger! Det er forjævlig at mennesker skal lide og gå under av den grunn, tordner Cecilie før hun flirende retter pistolen mot en kneblet Frihetsgudinne.

— Og hun er helt enig.

- Imperialisme

På scenen forvandler Oddny Miljeteig seg til en terrier i ordkrig mot terror - enten den kommer fra Saddam eller Bush sin hånd. Sosialister, grafikere, lærere - alle er her. Fanene vaier i vinden mens trefigurer vrir seg i smerte etter bombeangrep. Men virker det?

— Denne ene demonstrasjonen har kanskje ikke så stor betydning alene, men gjentatte demonstrasjoner over alle landegrenser vil ha effekt. Det er ikke Saddam Hussein, men den vestlige verden som er aggressor akkurat nå. Det må vi protestere mot, sier DNS-skuespiller Karl Bomann-Larsen.

Krigsretorikken til Bush og Blair har han og kolleger liten sans for.

— Hvis noen skal snakke om humor ... Krigsretorikken er humor altså! Hva med menneskerettighetene til folket i Irak? Det er åpenbart at det er en imperialistisk tankegang bak krisen, sier Banthata Mokgoatsane og Ali Djabbary fra Radio Yalla.

Ingen av dem ser lyst på utfallet.

— Jeg tror det blir krig. De må jo få testet ut våpnene sine, ironiserer Banthata Mokgoatsane.

— Stormaktene bruker demokratiet som en maske for å gjennomføre sine mål. Demonstrasjoner som dette avslører masken. Det er viktig å være her i dag. Klart det er kortvarig, folk går ut og hjem igjen i sofaen, men det er bra.

BARE OPPTAKTEN: Arrangørene i Bergen forventet 5000-6000 demonstranter. Det kom 15.000. (FOTO: ODDLEIV APNESETH)