Bråket startet da de tre tiltalte, alle menn i midten av 20-årene, kom ut av Tinghuset sammen med tre venner etter en lang dag i retten.

På Tårnplass ventet et titalls antirasister, hvorav flere hadde fulgt rettssaken som tilhørere. Det oppstod umiddelbart et svært ampert munnhuggeri mellom antirasistene og nynazistene.

Slått med rullebrett

En sivikledd politimann som var på stedet skjønte hva som var i emning og varslet politiet klokken 16.45 fra en butikk i nærheten.

— Fra butikken ser politimannen at en av antirasistene plutselig bryter ut av gjengen og går til angrep på den ene av de tiltalte nynazistene. Dermed er slagsmålet i gang, forteller informasjonssjef Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt.

Ifølge vitner på stedet skal mellom ti og femten personer ha deltatt i basketaket.

— Ble det brukt våpen?

— En av antirasistene brukte et rullebrett som slagvåpen under slagsmålet, bekrefter Hillestad.

— Var begge parter like aktive under slagsmålet?

— Vårt inntrykk er at det var nynazistene som ble angrepet, og at de kun forsvarte seg selv. De har status som fornærmede i saken, sier Hillestad.

Slått i hodet

Den sivilkledde politimannen prøvde å gå imellom kamphanene, men ble ikke trodd på at han var politi. Da han prøvde å pågripe den mest aktive antirasisten, ble han selv angrepet.

En 22 år gammel nynazist ble slått hardt i hodet og ble fraktet til Haukeland sykehus med store smerter.

Totalt fire antirasister ble innbragt etter slagsmålet og satt i arresten. To av disse ble løslatt sent tirsdag kveld, mens to personer som er siktet for angrep på den sivikledde politimannen blir holdt fengslet over natten.

Politiet vurderer å fremstille de to for varetektsfengsling onsdag formiddag.