Det var tidlig torsdag morgen på den avsidesliggende gården på Eraker i Lærdal. Anne Frøysland Einemo var i fjøset og så til sauene som snart skulle lamme. Ektemannen Oddmund Einemo lå fortsatt i sengen.

— Som et kanonskudd

— Plutselig hørte jeg et infernalsk bråk. Det var nesten som et kanonskudd. Jeg har aldri hørt en sånn lyd her og spratt ut av sengen, forteller sauebonde Oddmund Einemo til BT.

Lyden kom fra den nye Ferrarien til sønnen Johannes. Han hadde vært i Polen og kjøpt en Ferrari med V8-motor med 8500 omdreininger, skriver Sogn Avis som første omtalte den spesielle hendelsen.

Etter å ha gått ut og pratet litt med sønnen, gikk ekteparet inn igjen i fjøset og så til sauene.

Firlinger

— Der var alt stille og greit, så vi dro en tur opp til stølen, hvor vi hadde noe vi måtte ordne, sier Einemo.

Han anslår at de var borte mellom to og tre timer, og da de kom tilbake fikk de seg en skikkelig overraskelse.

— Da lå det elleve nyfødte lam og fem sauer i samme bingen, alle var friske. Det var lam overalt, og noe slikt har aldri skjedd her før, sier Einemo.

En av sauene hadde fått fire lam, de andre ett eller to.

— Det var vanskelig å finne ut hvem som hørte til hvem, men det gikk bra fordi sauene visste hvem som var hvem sine, sier Einemo.

- Stress kan framskynde

På gården er det 21 sauer, og vanligvis kommer lammene over rundt tre uker. Sammenhengen mellom ferraribrølet og masselammingen ble først sagt på spøk, men ekteparet har ikke noen annen forklaring.

Veterinær Olav Hermansen utelukker imidlertid ikke at lyden fra den kraftige motoren kan ha framskyndet fødslene.

— Vi vet at stress kan fremskynde fødselen. Om disse sauene likevel kom til å lamme de nærmeste to-tre nettene, da kunne en slik intens lyd kanskje fremskynde prosessen, sier Hermansen til Sogn Avis.

Vil leie inn Ferrarien

Han har aldri hørt at lyd alene kan ha en slik effekt, men etter å ha konferert med to kollegaer, utelukker han ikke at Ferrarien kan ha startet fødslene.

Fremdeles er det fem drektige sauer igjen på Eraker, som Ferrarien ikke har hatt noen nevneverdig effekt på.

— Men på Facebook har Johannes allerede fått noen kommentarer om at bønder vil leie ham inn for å bli ferdige med lamminga, ler Einemo.