— Nei, jeg vi'kje sitte der. Bendik Stette Mosaker (6) vrir på seg. Vil slettes ikke sette seg i styrmannsstolen på broen. I hvert fall ikke nå som noen ser på!

Den vesle guttekroppen vil helst gå i fred. Han vil i hvert fall ikke svare på dumme spørsmål fra pressen. Etter alt oppstyret ute på Strandkaiterminalen nettopp, der han fikk møte pensjonert maskinsjef Ingvald Bø (67) for aller første gang - og ble presentert for både journalist og fotograf - kan vi forstå at det blir litt i meste laget.

Bittelitt nysgjerrig

Men etter at Ingvald har vist litt rundt om bord i «Kommandøren» - først til lekerommet og deretter opp til broen med alle dippeduttene og ned i maskinrommet med oljelukt og varme rør ý tør Bendik opp. Men fremdeles er det godt å ha pappa Morten like bak ryggen.

— Åhhh! E' alt det derre radioer? spør han imponert. Peker på alle instrumentene på broen. Glemmer rent å være betuttet ý i hvert fall for en stakket stund.

Ingvald peker og forklarer: - Her sitter styrmannen. Og her sitter kapteinen. Med denne spaken styrer de båten. Sånn. Og så kan de snakke med maskinrommet gjennom denne telefonen. Og se hva som skjer der nede på denne skjermen.

— Det er meget fint her. Meeeget fint! sier Bendik veslevoksent. Nikker anerkjennende. Suger til seg inntrykk.

Litt mer nysgjerrig

Så finner han ut at det ikke er så farlig å sette seg i styrmannsstolen likevel. Og hvis han strekker seg kan han se helt inn til Torget.

Minst!

— Det e' jo så mye knotter her. Men flyene har mange fler!

Ingvald stiller inn en stor kikkert og gir den til Bendik. Krabaten ser helproff ut. Han skuer ivrig ut gjennom de store skråvinduene på broen:

— Men jeg ser jo ingenting. Jeg ser bare en kirke! sier han betuttet.

Så hopper han ned fra stolen. Nå får det være nok. Maskinrommet neste!

Ingvald går først ned den bratte ståltrappen til «Kommandøren» s hjerte. Forklarer at på store skip må man alltid gå baklengs ned trappene.

Sånn!

Enda mer nysgjerrig

Bendik følger etter. Svinger seg galant ned trappen. Skulle tro han aldri hadde gjort annet.

Men nei:

— Jeg har aldri gått baklengs i trapper før. Koffor må vi gjøre det? spør han.

— Ellers kan du falle fremover i høy sjø, svarer Ingvald Bø. Han har vært maskinsjef i utenriksfart i 20 år og deretter 18-19 år i Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane. Så han vet hva han snakker om. Den gamle sjøulken står på gangbroen langs de store maskinene. Forklarer at motorene som de smyger seg forbi - her er trangt om plassen ý yter 3000 hestekrefter. Omtrent det samme som 300 biler til sammen. Minst.

— Oi, sier Bendik og tar forsiktig på den store maskinen. ý Den e' varm, pappa. Ikkje ta på 'an!

Tilfreds

Til slutt blir det for varmt der nede i dypet. Dekket neste! Bendik først. Han ser seg verdensvant rundt. Kikker på båtlivet ute på Byfjorden. Så ser han på sin nyvunne venn, Ingvald:

— E'kje dette en tunnelbåt? spør han. Og Ingvald kan bekrefte. ý Jo, det kalles katamaran.

— Ka-ta-ma-ran. Bendik smatter på ordet. Nikker anerkjennende.

Aner vi en katamarantegning eller to vel hjemme igjen i Astrups vei på Minde? Skip ohoi!