I artikkelen forteller den anonyme, 38 år gamle bergenseren om hvordan han selv har gjort oppussingsarbeid som etter regelverket var forbeholdt godkjente håndverkere.

Etter det bt.no kjenner til er bildet tatt på badet hjemme hos nyhetsredaktør Dag Hellesund (38) i Bergensavisen.

— Finlandshetter gjør seg veldig dårlig på pressefolk, sier en humrende generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund.

- Underlig

Han poengterer at pressefolk lever av og for åpenhet.

— At ikke bare en journalist, men en nyhetsredaktør lar seg intervjue anonymt iført finlandshette, fremstår som underlig. Jeg skjønner heller ikke hvorfor han går til VG. Hvis han mente at dette var en nyhetssak, burde han stilt opp i sin egen avis, sier Kokkvold, med forbehold om at opplysningene til bt.no er korrekte.

Ifølge VG-artikkelen, som stod på trykk torsdag, har regelverket nylig blitt endret, slik at det nå er fritt frem og lovlig for ufaglærte å pusse opp badet. Nyhetsredaktøren gir i intervjuet uttrykk for at han mislikte regelen, og hevder han sparte 250.000 kroner på å pusse opp selv.

VG-artikkelen skal ha skapt diskusjon internt i Bergensavisen.

«Ikke jeg som gjør det»

Dag Hellesund vil ikke svare på om han har blitt intervjuet i finlandshette.

— Jeg ser i VG at du pusser opp badet?

— Det er ikke jeg som gjør det.

— Det er et bilde i VG av en som likner veldig på deg som pusser opp badet.

— Jeg har ikke fått sett avisen, jeg kjenner ikke den saken.

— Men du vet jo om du har blitt intervjuet og fotografert på badet?

— Jeg har ikke sett den saken, jeg vil ikke si noe om noe jeg ikke vet noe om, sier Hellesund.

Heller ikke etter at nyhetsredaktøren fikk tak i avisen vil han svare på om det er han som er den maskerte baderomsarbeideren.

— Dette er en anonymisert sak, og jeg vil ikke delta i en jakt på andre avisers anonyme kilder.

I en senere mail ber han om at intervjuet blir trukket, og at han bare blir sitert slik: «Saken i VG er anonymisert, og jeg vil ikke delta i en spekulasjon om hvem andre avisers anonyme kilder kan være. Om Bergens Tidende ønsker å skrive at dette er meg og at jeg begår lovbrudd uten et eneste bevis eller åpen kilde får det stå for deres regning».

- Må tåle omtale

Sjefredaktør Anders Nyland hadde ikke sett VG-artikkelen før bt.no ringte torsdag formiddag. Da sa han at han ikke hadde fått bekreftet at mannen på bildet var ansatt i BA. Fredag svarte han slik:

— Dersom VGs anonyme kilde skulle være en ansatt i Bergensavisen, er dette en personalsak som man ikke kommenterer offentlig.

— Kan du si om det faktisk er en personalsak?

— Det ønsker jeg ikke, det forstår du sikkert.

Per Edgar Kokkvold mener det er åpenbart at en nyhetsredaktør må tåle omtale i en slik sak.

— Jeg skjønner godt at BT skriver om dette. Det er åpenbart at hvis for eksempel varaordføreren eller noen andre med innflytelse hadde vært i samme situasjon, så ville BT skrevet om det. Det samme må gjelde en nyhetsredaktør, sier Kokkvold.

Han synes saken først og fremst er komisk.

— Riktignok har vi bestemmelser i Vær Varsom-plakaten om når journalister kan opptre med falsk identitet, men den er ikke akkurat beregnet på slike saker, sier generalsekretæren.