Navnene ble frigitt av politiet lørdag formiddag.

— Det har vært en minnemarkering i Sandnes kyrkje i Masfjorden, sier Einar Vatne, lensmann i Lindås og Mæland.

Søstrene var på vei hjem fra skolen da ulykken skjedde.

— Vi har hatt et møte på Knarvik videregående skole der de var elever begge to. Et kriseteam har vært samlet der for å planlegge hva vi skal gjøre når elevene kommer tilbake på mandag, sier lensmann Einar Vatne.

Døde momentant

Søstrene på 16 og 18 år døde momentant da bilen de satt i kolliderte med en lastebil ved Ostereidet.

— Det finnes ikke ord for hvor tragisk dette er. Helt forferdelig, og det oppleves helt meningsløst at to unge personer blir revet bort fra livet på denne måten, sier ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes.

Ulykken skjedde like før klokken 15 i går ettermiddag. Bilen var på vei fra Knarvik mot Ostereidet. I en slak kurve fikk føreren sleng på bilen, og den kom borti rekkverket. Deretter snurret den rundt og traff en trailer som kom i motsatt retning. Vogntoget la seg så langt ut til siden som mulig for å unngå kollisjonen. Likevel var ikke sammenstøtet til å unngå.

Personbilen de to søstrene satt i var så knust at det lenge var uklart hvor mange som hadde omkommet.

— Det var veldig glatt på veiene i området i går ettermiddag. Det merket jeg selv når jeg var ute og kjørte, men det er for tidlig å si hva som er årsaken til denne ulykken, sier Byrknes.

Glatt veibane

Ordføreren er bekymret for de mange ulykkene som har skjedd i kommunen.

— Vi bor i et område der det er en del ulykker til tider. Senest torsdag ble en annen kvinne alvorlig skadet i en ulykke ved Nordhordlandsbrua, og i dag skjer dette. Det er tungt, og gjør inntrykk på oss. Våre tanker går nå til de pårørende, sier ordføreren.

Vi skjønte ganske fort at her var det ikke liv å redde

Nils Medaas, brannvesenet

Også lensmann i Lindås og Meland, Einar Vatne, bekrefter at det var glatt veibane.

— Det hadde snødd og veien var saltet, men det blir fort sleipt under slike forhold som i dag, sier Vatne.

Et vitne forteller at det var svært glatt på veien. Han kunne også opplyse om at det sto en strøbil blant de første i køen.

Nils Medaas i Lindås og Meland brannvesen sier skadene på bilen var omfattende.

— Vi gjorde alt klart for å redde personene ut, men vi skjønte ganske fort at her var det ikke liv å redde. Skadene på bilen var omfattende.

Medaas anslår at brannvesenet var på stedet rundt 20 minutter etter at de fikk melding om ulykken. Politiet kom noen minutter senere.

— Også vi opplevde at det var veldig glatt på veien, og det førte til at vi ikke kunne kjøre med full fart hele veien. Enkelte steder var det helt bart, mens det andre steder var glatt underlag, sier Medaas.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Advarer mot glatte veier

Ifølge værprognosene ligger det an til glatte veier over store deler Vestlandet i helgen.

— I kveld får vi inn en kaldfront som gjør at det blir minusgrader de fleste steder. Da er det all grunn til å kjøre forsiktig. Med en gang skydekket forsvinner blir det veldig glatt, sier statsmeteorolog Oddlaug Nese ved Vervarslinga på Vestlandet.

Hun sier det kalde været vil holde seg til over helgen.

— Unntakene er de ytre strøkene, der det kanskje blir noen få plussgrader, sier Nese.

Vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen til Statens vegvesen, Tom Hansen, sier det kom inn flere meldinger om glatte veier i Nordhordland i går.

— Vi har hatt alle strøbiler ute på veiene, og har kjørt med full vinterdrift. Det vil vi også gjøre resten av helgen, sier Hansen.

På stedet

  • Ulykkesvakten vår på stedet i går. I tillegg var Havarikommisjonen for transport involvert. Det er vanlig når det er store kjøretøy involvert i ulykker, sier kommunikasjonsrådgiver Helge Rong i Staten vegvesen.

Det er faste rutiner for hva Vegvesenet undersøker på ulykkesstedet.

— Man ser på kjøreforholdene på stedet, de tekniske forholdene på bilene som er involvert, ting som kan ha ført til at ulykken inntraff, sier Rong.

Vegvesenets undersøkelser kommer i tillegg til politiets etterforskning, og ulykkesvakten rapport går til politiet når den er ferdig.

KNUST: Vogntoget la seg så langt ut til siden som mulig for å unngå kollisjonen. Likevel var ikke sammenstøtet til å unngå. Personbilen de to søstrene satt i ble knust, og redningsmannskapene kunne lite gjøre. FOTO: Arthur Kleiveland, Nordhordland