• Tusen takk for tilliten dere har vist meg, sier Smith-Sivertsen. Han fikk 60 prosent av stemmene.

Martin Smith-Sivertsen vant kampen mot sittende byrådsleder Ragnihild Stolt-Nielsen om å bli Høyres førstekandidat til kommunevalget neste år. Han vil dermed bli Bergens nye byrådsleder.

Følg dekningen i vår liveblogg.

Smith-Sivertsen vant med 103 stemmer, mot Stolt-Nielsens 66 på Høyres representantskapsmøte. Dermed fikk han i overkant av 60 prosent av stemmene.

— Jeg er veldig optimist på at vi fortsatt kan styre denne byen, sier Martin Smith-Sivertsen.

«Svær oppgave»

Han sier det blir en «svær oppgave» å ta over for Stolt-Nielsen, men at det ikke blir så store forskjeller.

Formelt sett er Smith-Sivertsen valgt til Høyres byrådslederkandidat for neste års valg. Men fordi Ragnhild Stolt-Nielsen trekker seg ved tap, blir Smith-Sivertsen i realiteten en ikke folkevalgt byrådsleder. Når byttet skjer, er ikke klart.

Bakgrunnen for skiftet av bergenssjef er sammensatt: Dels handler det om intern uenighet om bybanetrasé, dels om hvordan Stolt-Nielsen valgte å håndtere striden med det påfølgende byrådskaoset, og dels om hvordan Stolt-Nielsen selv ble valgt for ett år siden, da Monica Mæland gikk av for å bli næringsminister.

— Nå blir det et samlet Høyre

Smith-Sivertsen mener at partiet har klart å ha en åpen prosess.

— Det Høyre har klart å få til, er å ha diskusjonen i forkant. Nå kommer vi til å se et samlet Høyre, som kommer til å spørre seg om hvordan vi kan styre best mulig.

Han forventer en bratt læringskurve.

— Media har sagt at jeg kommer til å ha en bratt læringskurve, så det kommer jeg nok til å ha, sier Smith-Sivertsen.

Martin Smith-Sivertsen lanserte seg selv som ny leder i BT for to måneder siden. Han har vært ute av bergenspolitikken siden 2003, etter at han sammen med Monica Mæland hadde tatt over som frontfigurer i Bergen Høyre. Siden har han jobbet i familieselskapet som driver med eiendom og hotelldrift.

Takket Stolt-Nielsen

Salen reiste seg i stående applaus i det valget av Smith-Sivertsen var klart.

— Det er en person jeg vil takke av hele mitt hjerte, og det er Ragnhild. Jeg beundrer henne som venn og politiker. Måten hun har turnert denne saken på er forbilledlig. Valgprosessen har pågått samtidig som hun har styrt byen med trygg hånd. Tusen takk til Ragnhild, sa Smith-Sivertsen etter å ha blitt valgt, mens salen reiste seg på nytt i trampeklapp.

Møtet varte en time. Fire personer holdt innlegg for hver sine kandidater. En av dem var Lise Hammersland Mjelde, leder for Hordaland Unge Høyre.

Skuffet byrådsleder

— Han er et friskt pust, som ikke forbindes med konflikt. Det gjør at vi kan komme tilbake til grunnen vi er her for, nemlig politikk, sa hun om hvorfor Martin Smith-Sivertsen burde vinne.

En skuffet Ragnhild Stolt-Nielsen gratulerer Martin Smith-Sivertsen.

STEMTE: Til sammen 172 stemmeberettigede avgjorde byrådsleder-duellen. Her stemmer sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.
Eirik Brekke

— Han har partiets støtte. Nå må partiet samle seg og støtte opp. Det har partiet vist nå at de gjør. Men jeg må få lov til å innrømme at jeg på egne vegne er skuffet, sier Stolt-Nielsen.

Sitter enn så lenge

Stolt-Nielsen sier at det ikke skjer over natten å skifte byrådsleder.

— Først skal brev sendes til ordføreren om at byrådet Stolt-Nielsen går av. Så blir det sonderinger mellom gruppelederne om nytt byråd. Jeg sitter til jeg har gitt nøkkelen fra meg, sier den snarlig avgående byrådslederen.

Både gruppeleder Dag Skansen og skolebyråd Harald Victor Hove trekker frem at partiet nå må samle seg. Hove har varslet at han trekker seg med Stolt-Nielsen.

— Vi får samle oss om den kandidaten som vant, sier Dag Skansen. Han lanserte også seg selv som kandidat til å være byrådsleder - men trekte seg fordi han mente Smith-Sivertsen lå bedre an.

I tillegg til Smith-Sivertsen som Høyres listetopp til neste års kommunevalg i Bergen, ble også en annen person valgt: Trude Drevland ble valgt enstemmig, og til stor applaus, som Høyres ordførerkandidat.