Som 14-åring fikk Kenneth Birkenes livet snudd på hodet da han fikk diagosen Ewing Sarkom, som er en agressiv type benmargskreft. Siden den gang har han vunnet over kreften hele fire ganger. I juni ble han erklært kreftfri for fjerde gang, og gleder seg til å komme tilbake til hverdagen.

— Jeg begynner i jobb igjen på mandag, og har brukt de siste ukene på å nyte livet, sier han.

Birkenes er kjent fra NRK-programmet «Ingen grenser» fra 2012, hvor han presset kroppen til det ytterste for å gå på tur med Lars Monsen.

- Et fantastisk menneske

— Kenneth er et fantastisk menneske, som har vært en stor inspirasjon for oss alle, sier Anne-Britt Grindheim som er fra samme bygd som Birkenes i Etne. Sammen med venninnen Jorunn Halsnes bestemt hun seg for å samle inn penger til videre forskning på den sjeldne krefttypen.

Etter å ha blitt utfordret til å hoppe i havet på Facebook, troppet de opp på det lokale kjøpesenteret i klovnekostyme og babydrakt for å samle inn penger til kreftsaken. En bekjent mente de kunne klare enda mer, og utfordret dem til å stille i det tradisjonelle kondisjonsløpet "Langs Åkrafjorden" for å samle inn enda mer penger. Dermed oppsto ideen om å lage et eget løp til inntekt for kreftsaken.

— Vi tenkte med en gang på Kenneth, og tok kontakt med han for å høre om han synes det var greit, forteller Halsnes.

Lørdag formiddag går «Kenneth Birkenes Marsjen» av stabelen samtidig med kondisjonsløpet, og initiativtakerne har brukt ukesvis på å mobilisere lokalbefolkningen til å delta. De er overveldet over engasjementet og givegleden i lokalbefolkningen.

Har samlet inn 160 000 kroner

— Det har strømmet inn penger fra små og store bedrifter, kommuner og privatpersoner. Alle vi snakket med sier de skal delta og bidrar med glede, forteller Halsnes.

De hadde håpet på å få inn rundt 10.000 kroner til forskningen, men har allerede fått inn over 160.000 kroner i forkant av marsjen.

— Det er rett og slett fantastisk, jeg er helt rørt, sier Grindheim.

Birkenes er full av lovord om hjembygden og er takknemlig for støtte han får fra sambygdingene.

— Det betyr utrolig mye for meg å få så mye støtte fra hjemtraktene mine. Jeg håper at innsamlingen kan bidra til å hjelpe mange andre i fremtiden, sier Birkenes som har brukt de siste dagene til å lade opp til marsjen.

— Jeg legger meg med frysninger over hele kroppen, og våkner med frysningen. Jeg er overveldet og rørt over all støtten jeg har fått, sier han.

Birkenes' datter, Johanna (9), har også engasjert seg i saken, og har tømt sparegrisen for å bidra til innsamlingsaksjonen.

— Hun har donert 750 kroner, og er veldig generøs, forteller Birkenes.

- Gir kreften et ansikt

Både slekt, venner og bekjente av Birkenes stiller i marsjen på lørdag. Initiativtakerne har også dristet seg til å invitere Lars Monsen, men har foreløpig ikke fått svar.

— Vi håper selvfølgelig han dukker opp på lørdag, sier Grindheim.

Selv lokalpolitikerne stiller opp for etnebuen som har blitt rikskjendis etter styrkeprøven med Monsen.

Ordfører i Etne, Sigve Sørheim, har selv meldt seg på, og roser både Birkenes og damene som har tatt initiativ til innsamlingsaksjonen.

— Kenneth har gitt kreften et ansikt, og har vist en enorm styrke. Han er en inspirasjon for oss alle, sier Sørheim.

Kommunen var raskt ute med å donere 5000 kroner til innsamlingsaksjonen, og ordføreren er fornøyd med at mange i lokalmiljøet har fulgt etter med donasjoner.

— Jeg tror de klarer å få inn enda mer penger, vi gleder oss veldig til lørdag og satser på fint vær. Hvis ikke får vi bare ta på oss regnklær, sier han.

FRISKMELDT: Etter å ha blitt rammet av kreft fire ganger, ble Kenneth Birkenes erklært kreftfri i juni. - Det betyr utrolig mye for meg å få så mye støtte fra hjembygden, sier han.
Irene Mæland Haraldsen, Grannar
SAMLER INN PENGER: Anne-Britt Grindheim og Jorunn Halsnes samler inn penger til kreftforskning på Haukeland. - Folk er så gavmilde, vi er er helt rørt over hvor mye vi har fått inn, sier Halsnes.
Gisle Sellevold