Tunge rygger med nesen vendt mot Mekka. En uke etter tragedien på Utøya, samlet mange muslimer seg i Bergen moské for å be fredagsbønnen, minnes ofrene og snakke om veien videre.

— Dette er en spesiell dag. Det er en uke siden de grusomme hendelsene på Oslo og Utøya. Vi fordømmer terror på det sterkeste og våre tanker går til de omkomne og de pårørende, sa Kassim Mohamed Adan innledningsvis.

Mange var preget av tragedien. Mange var bekymret. De fleste hadde gått i fakkeltog mandag. Oslo og Utøya ble ivrig diskutert både før og etter bønnen.

— Dette er en hendelse som kommer til å endre det norske samfunnet for alltid. Hvordan skal disse endringene være? Det er opp til oss. Vi må jobbe for fred og forsoning, sa Adan.

- Anerkjennelse viktig

De fleste var opptatt av at det nå blir viktigere enn noensinne å anerkjenne den andre, på tvers av bakgrunn og religiøsitet.

— Vi har stått samlet i sorgen og jeg håper vi kan stå samlet videre. For at det skal skje, blir det viktig å anerkjenne den andre og vise respekt for hverandre. Vi kan ikke snakke om et flerkulturelt Norge, uten at respekten står i bunn. Da blir det bare tomme ord, sier Mahmoud Sayyad.

Mange av dem var også redd for å gå på jobb, i etterkant av tragedien.

En vekker

— Før jeg visste at det var en nordmann som hadde gjort det, tenkte jeg at i morgen må jeg pakke sakene mine og dra, forteller Harris Hindic. Mange følte det slik.

De mener dette er en vekker.

— At alle tenkte at dette måtte være en muslim, sier noe om hvordan vi tenker. Dette må vi bli mer observant på i fremtiden, spesielt de som jobber i politikken og i media må passe seg for hva de sier, mener de.

Samtidig understreker de at de mener Norge er et samlet land.

— Men kanskje vi kan bli enda mer samlet etter dette, sier Sayyad.