I går fikk den 22 år gamle kinesiske studenten en gylden mulighet til å slå et slag for skolen som har betydd så mye for ham. Under regjeringsmiddagen la han inn et godt ord for United World College (UWC) i Fjaler — regjeringen vil nemlig bruke verdensgymnaset som salderingspost på neste års statsbudsjett.

Hvis forslaget om å kutte blir vedtatt, betyr det slutten for det internasjonale verdensgymnaset.

— Det vil være trist dersom en så flott institusjon mister statsstøtten. Jeg vil prøve å fortelle regjeringen hva de står i fare for å gjøre, sa Wang til BT halvannen time før han satt seg til bords med regjeringen.

Nasjonalhelt

Og hvis penger snakker - så har Wang all grunn til å uttale seg. Han har nemlig sørget for Norgesreklame til en verdi av flere hundre millioner kroner på kinesisk statsfjernsyn. I en 18 episoder lang tv-dokumentar, som blir vist på tolv statskanaler i Kina, forteller Wang om livet sitt. Fem av episodene er spilt inn i Norge og Fjaler.

Som 12-åring ble han lam fra livet og ned, i en flystyrt der mer enn 50 passasjerer omkom. Mark ble spådd et liv i rullestol - men etter en veldig treningsinnsats går han i dag, ti år senere, ved hjelp av krykker. Den unge mannen har nærmest fått status som nasjonalhelt i hjemlandet.

Vil eksportere skole til Kina

— Episodene om United World College og Fjaler er blitt godt mottatt. Nå jobber vi med å starte vårt eget verdensgymnas i Kina, bygd på modellen i Fjaler. Så hvis UWC forsvinner, blir det helt bakvendt, sier Wang, som har fått støtte fra statsminister Bondevik og dronning Sonja i arbeidet med United World College of China.

Under middagen i går kveld fortalte Wang om dokumentaren. Musikeren Thomas Stanghelle fremførte «Angel of Life» - tittelmelodien i dokumentaren. Til slutt fikk Wang innvilget noen minutter med alvorsprat.

— Tror du din tale til regjeringen hjalp?

— Jeg gjør det lille jeg kan. Jeg hadde to fantastiske år ved UWC. Jeg kan ikke se hvorfor skolen må stenges.

GREP SJANSEN: Mark Wang brukte invitasjonen til regjeringsmiddagen til å snakke varmt om sin tidligere skole, United World College i Fjaler. Skolen står på kuttlisten til regjeringen. <p/> FOTO: NRK