— Oi, se på den, du!

Marja Jokela har akkurat dratt opp en stor bunt med ugress. Hun hviler foten på spaden og sukker dypt.

— Se hvor mye ugress det er her da, sier hun og peker rundt seg.

Hun har sett seg lei på at bergenserne steller så dårlig med sine grønne lunger. BT skrev også om henne for to år siden. Da luket hun bedet mellom Grieghallen og Lysverket. Samme bed står for tur i dag, og det ser like ille ut.

— Nordmenn er flinkere enn finner på mange områder, men ikke når det gjelder å ha det pent rundt seg, sier Marja.

- Skulle hatt opplæring

Hun kommer fra byen Turku, men har bodd mer eller mindre fast i Bergen siden 1999. Etter hvert som tiden har gått, er hun blitt mer og mer irritert over hvordan det ser ut i bykjernen.

— Folk skulle hatt undervisning i hvordan man fyller et bosspann. Mange trykker bare pizzaesker og melkekartonger nedi uten å brette dem. Det fører til at bosset flyter rundt spannet i stedet, sier hun.

Marja mener bergenserne burde hatt større respekt for Edvard Grieg, en av byens store sønner.

— Jeg gjør dette for Grieg. I Finland har vi enorm respekt for Sibelius, og steller fint med alle steder som kan knyttes til hans navn, sier hun.

Skrekkopplevelser

Marja har alltid med seg en plasthanske når hun går ut, i tilfelle hun kommer over noe boss. I løpet av årene i Bergen er det blitt flere skrekkopplevelser.

— En gang så jeg en familie på fire som satt i bilen og spiste mat. Da de var ferdige, kastet alle sammen bosset ut vinduet. Hvordan skal barn lære hvis foreldrene er like ille? Uheldigvis fikk jeg ikke tatt registreringsnummeret på bilen, sier hun.

Da BT i går kontaktet Grønn etat i Bergen kommune om bedet mellom Grieghallen og Lysverket, fikk vi følgende tilbakemelding på e-post:

«Grønn etat vurderer å ta arealet inn igjen i bestilling etter en periode med lavt vedlikehold. Bedet er for tiden under opprustning, arbeidene er påregnet ferdig i begynnelsen av august».

Rune Sævig
Rune Sævig