Kong Harald og dronning Sonja har gjestet Bergen i tre dager for å være med på Hundreårsfestivalen for unionsoppløsningen med Sverige. I går ettermiddag var avskjedens time kommet. Mange mennesker hadde møtt frem på Bradbenken og Festningskaien, der kongeskipet lå fortøyd, for å vinke kongeparet vel av gårde.

115 passasjerer hadde løst billett til en firetimers tur med «Statsraad Lehmkuhl» for å ledsage kongeskipet ut Vågen og Byfjorden.

Dronningen fotograferte

Klokken 17.15 la kongeskipet ut fra Festningskaien. «Statsraad Lehmkuhl» lå da klar på Vågen for å følge kongeskipet den første timen. Kongen og dronningen sto på akterdekket og vinket til de mange fremmøtte på kaien samtidig som kongeskipet hilste folket og byen farvel med tre kraftige støt i fløyten. Dronning Sonja fant også frem fotografiapparatet for å forevige stunden.

Mens regnet høljet ned da kongeparet søndag formiddag deltok på piknik på Gamlehaugen, var været atskillig bedre under utseilingen fra Bergen. Det var oppholdsvær, og de grå skyene måtte etter hvert vike plassen for mer og mer blå himmel og sol.

På vei ut Vågen passerte kongeskipet to cruiseskip som lå fortøyd ved Skolten. Det var det Bermuda-registrerte kjempeskipet «Arcadia» og den betydelig mindre «Vista Mar», hjemmehørende på Santa Cruz de Tenerife. Om bord i skipene sto passasjerene tett i tett for å bivåne kongeskipet og «Statsraaden»s ferd ut Vågen.

Ute på Byfjorden gikk «Statsraad Lehmkuhl» opp på siden av kongeskipet. Dronning Sonja sto da fremdeles på akterdekket, og vinket. Kong Harald hadde sikkert fått det råd fra sine leger å beskytte seg mest mulig mot trekk og andre helsetrusler så kort tid etter rekonvalesensen.

— En skjønn båt

Pensjonert admiral Egil J. Eikanger og konen Kari Eikanger var blant passasjerene om bord på «Statsraad Lehmkuhl». De synes det var artig å se kongeskipet fra «Statsraaden».

— Det er en skjønn båt. Jeg har en gang vært om bord i kongeskipet og spist middag. Den er skikkelig fin innvendig også, forsikrer Kari Eikanger.

Admiralen sier at han synes kongeskipet burde slakket litt av på farten.

— «Statsraaden» måtte virkelig slite for å komme opp på siden, sier han.

Stemningen om bord i «Statsraaden» var god hele tiden, godt hjulpet av glade jazztoner fra Fredriksberg Jazzensemble.

— Dette var en opplevelse, sier Grete Solvang, som hadde med seg barnebarnet Isaac (3) på turen. - Jeg har ikke sett kongeskipet før. Det er også første gang jeg er om bord i «Statsraaden». Men det ga mersmak. Kanskje trenger de en matros til sine seilaser, sier hun.

Da kongeskipet gikk under Sotrabrua en time etter avgangen fra Bergen havn, tok «Statsraad Lehmkuhl» farvel med tre lange støt i fløyten og hilsen med flagget. Kongeskipet svarte med tre støt før det seilte videre.

DRONNINGEN FOTOGRAFERTE: Dronning Sonja fant frem fotografiapparatet da folkemengden på kaien nedenfor Håkonshallen og Rosenkrantztårnet tok avskjed med kongeparet i går ettermiddag. Foto: Audun Stølås