— Det blir en uniform som gir mannskapene på våre fartøyer en mye bedre hverdag, sier Arild Breistein, pensjonert kommandørkaptein, som på oppdrag fra generalinspektøren, har ansvaret for uniformer og medaljer i Sjøforsvaret.

— Det nye fartøyantrekket kan ikke sammenlignes med det gamle, sier Breistein.

— Vi må følge med i tiden. Det er stor kvalitetsforskjell på denne og den gamle uniformen, sier kommandør Anders Lekven, som er personsjef i Sjøforsvaret.

Vann- og vindtett

Nå får mannskapene en vann- og vindtett membranuniform av Goretex. Den er også lettere enn forgjengeren og dessuten også flammehemmende. Frem til nå har mannskapene bare hatt en uniform som er vannavstøtende, men som ikke tåler mye regn.

— Det verste var imidlertid at den trakk vann og ble svært tung hvis noen ramlet over bord. Vi har hatt eksempler på at folk er blitt trukket under på grunn av vekten i den gamle uniformen. Den nye er lettere, og det er også større sjanse for å holde på varmen hvis noen havner i sjøen med den, sier Breistein.

De nye uniformene er akkurat kommet til Haakonsvern, og skal gradvis tas i bruk om bord i fartøyene. Samtlige om bord, både vernepliktige, vervede og offiserer, får hver sin uniform.

- Fryd og gammen

— Det er først og fremst et utendørsantrekk. De som arbeider inne, har gjerne ikke det samme behovet for den, sier Breistein.

Hovedtillitsvalgt for soldatene i Sjøforsvaret, Emil Gadolin, sitter selv i uniformsutvalget og føler seg trygg på at den nye uniformen vil bli godt mottatt.

— Den representerer en betydelig oppgradering, ikke minst sikkerhetsmessig. Dette blir fryd og gammen, sier han.

Donald består

Matrosdressuniformen er det overhodet ingen planer om å bytte ut, selv om en del vernepliktige ikke liker å gå kledd som Donald Duck.

— Nei, dette er en praktfull uniform med lange tradisjoner, og som så godt som samtlige mariner i hele verden bruker i en eller annen variant, sier Arild Breistein.

Donald Duck-antrekket er først og fremst en paradeuniform, men blir også brukt av menige på land som tjenestegjør i staber. Mannskapene på fartøyene bruker den dessuten når de ligger ved kai og det skal holdes vakt ved landgangen.

— Jeg er klar over at en del soldater ønsker å bli kvitt denne uniformen. Min private oppfatning er at dette er et antrekk med så mye kultur og tradisjon at den må beholdes. Jeg mener den er flottere enn både Hærens og Luftforsvarets uniformer, sier tillitsvalgt Gadolin.

Er de nye uniformene penere enn de gamle?

NYTT: Her er den nye superuniformen som snart tas i bruk av ansatte på marinefartøyene.
FORSVARET
GAMMELT: Slik så antrekket til mannskapene på Marinens fartøyer ut tidligere.
FORSVARET