— Å se på at mange voksne som ikke var akutt skadet kom før til lege enn min egen vesle datter med benbrudd var helt utrolig, sier pappa Erik Bastiansen.

Datteren Mariell hadde et trampolineuhell lørdag ettermiddag, og med voldsomme smerter i beinet bar det rett til Bergen legevakt.

— Aua foten, sier Mariell selv.

Pappa Erik fortsetter:

— Vi ringte først til Nesttun, men de hadde ikke røntgen. Derfor reiste vi rett til Bergen legevakt, forklarer Erik Bastiansen.

- Hadde blitt rasende

Men der fikk de ikke den hjelpen de hadde forventet. I to og en halv time satt far og datter på en stol mens de ventet på behandling.

— Jeg satt med Mariell på fanget. Hun skrek og grein hver gang noe kom borti foten. Det var helt opplagt at noe var galt, sier Erik Bastiansen.

Å sitte slik var frustrerende.

— Jeg var ikke sikker på hva som var galt med Mariell, om foten var brukket eller ikke, sier han.

Det viste seg til slutt at leggbenet er knekt helt oppe ved kneet. Nå kan hun ikke gå på beinet på åtte uker. Mor Lillian Korneliussen var ikke med på legevakten. Det er hun glad for.

— Jeg hadde blitt rasende sint om jeg hadde vært der og sett hvordan de ble behandlet, sier Korneliussen.

Erik Bastiansen synes det er pinlig for Norges nest største by at en jente på knappe to år måtte vente over to timer på å få hjelp etter et benbrudd.

— Dette kan de egentlig ikke være bekjente av. Noe må gjøres, mener Bastiansen.

Tar ikke selvkritikk

Legevaktsjef i Bergen, Frank van Betten hadde ikke fått satt seg inn i den aktuelle saken da Bergens Tidende intervjuet han i går. Van Betten understreker at det kommer an på hvilken type brudd det var, om en skal kunne kalle to og en halv times venting for uforsvarlig.

— Det kan ha vært mange andre pasienter som hadde mer alvorlige skader. Da må de prioriteres før et benbrudd, mener legevaktsjefen.

— Men synes du det er forsvarlig at en jente på knappe to år må vente i over to timer på å få hjelp etter et benbrudd?

— Det kommer an på situasjonen. Det går ikke an å svare absolutt på et slikt spørsmål, svarer van Betten.

Kommunaldirektør for helse og omsorg Finn Strand, synes to og en halv time høres lenge ut å vente på behandling for et benbrudd.

— Men at alminnelige pasienter av og til må vente lenge, må vi bare akseptere, sier Strand.

Gikk bakover i køen

På legevakten er det ikke et førstemann til mølla-prinsipp. I stedet er det slik at de som er mest akutt syke eller skadet skal få hjelp først.

Likevel mener Erik Bastiansen at mange av dem som kom før datterens benbrudd helt tydelig ikke var akutt skadet eller syke.

— Det var en del som bare skulle skifte gips eller sjekke mer rutinemessige ting. Det var frustrerende, synes Bastiansen.

Pappa Erik reagerer også på at datterens unge alder ikke ble tatt hensyn til i større grad. Han understreker at når datteren først fikk behandling etter to og en halv time, så var den upåklagelig.

Som om ikke benbruddet var nok, fikk Erik Bastiansen også parkeringsbot mens han ventet på legevakten - til tross for at han hadde parkeringsbevis i ruten.

- AUA FOTEN: Mariell Bastiansen må ha gips i åtte uker etter benbruddet i trampolinene. Foreldrene Erik Bastiansen og Lillian Korneliussen synes det er hårreisende at datteren måtte vente i to og halv time før hun fikk behandling på Legevakten. FOTO: SIV DOLMEN
Dolmen, Siv