Ingen vet hvor omfattende skadene er, hva som må gjøres, eller hva det vil koste å sette den i stand.

Kirkevergen i Bergen, Gunnar Wik, ønsker å se de store skadene på kirkens prekestol i sammenheng med forfallet i de fire middelalderkirkene i Bergen. Mariakirken, Domkirken, Korskirken og Fana kirke forfaller som aldri før, og påføres stadig større skader i tak, gammelt treverk og tykke murvegger både innvendig og utvendig.

Soknepresten i Mariakirken, Otto Odland, må fortsatt smøre seg med tålmodighet. På prekestolen får han ikke gå. Riksantikvaren har nemlig stengt prekestolen fordi den har løsnet fra festene, som bolter den fast i de tjukke murveggene. Ifølge Wik vil den forbli stengt i overskuelig fremtid.

Verken kirkevergen eller soknepresten vet når det kan bli fart i sakene.

— Det er frustrerende at det ikke blir gjort noe med denne saken, og at vi ikke får noen informasjon. Selv om dette ikke er Den norske kirkes viktigste sak, hadde jeg veldig gjerne sett at noen virkelig grep fatt i den og gjorde noe. I et av verdens rikeste land tror jeg pengene til å ta vare på våre gamle kirker og kulturskatter finnes et sted, sier Odland.

Det var julaften i fjor Bergens Tidende kunne fortelle om de sørgelige tilstandene for Mariakirkens prekestol fra 1677. Prekestolen, som ble gitt til kirken av hanseatiske kjøpmenn, regnes som et uerstattelig kulturminne, og helt unik i Norge.

Verken Bergen kommune eller Kirkelig Fellesråd har penger til å sette de fire middelalderkirkene i stand. Denne uken har kirkevergen innledet et samarbeid med Nidarosdomens Restaureringsarbeider i Trondheim for å komme et skritt videre både i Mariakirken og de tre andre kirkene.

— Det haster særlig med å få tette tak for å hindre at lekkasjene i Fana kirke, Domkirken og delvis Mariakirken får utvikle seg og gjøre enda større skade. Samtidig starter vi sammen med den politiske ledelsen i Bergen kommune et løp mot Stortinget for å få finansiert disse arbeidene. Her må vi ha statlige midler, og opplever nå at det er forståelse for dette på begge sider, sier Wik.