Kirken får knallhard kritikk for ordningen av vikarprest Haakon Alexander Gudbrandsen.

Han snudde i døren da han besøkte kirken nylig og oppdaget betalingsskranken ved inngangen.

— Jeg reagerer veldig sterkt på dette. Kirker skal være tilegnet gudstilbedelse, ikke museumsgjenstander for kommersiell drift, sier han til bt.no.

Hvis kirken er avhengig av pengene for å holde åpent om sommeren, er det bedre at den holdes stengt, mener han.

— Men jeg er overbevist om at det går an å finne en løsning for å holde kirken åpen. Hva med litt tradisjonell norsk dugnadsånd i menigheten? Jeg stiller gjerne som vakt, sier han.

Avviser kritikken

Ledende sokneprest Gudmund Waaler, som er ansvarlig for kirkene i sentrum, avviser at han blander sammen børs og katedral. Han viser til at ordningen med inngangspenger om sommeren har fungert bra i fem år.

— Vi blir ikke rike av dette, for å si det enkelt. Pengene brukes til vakthold, sier presten til bt.no.

Kirken er en av de eldste bygningene i landet, og huser store verdier. Alternativet til inngangspenger er å stenge kirken om sommeren, slik at verken turister eller andre slipper inn, sier han.

— Jeg synes ikke det ville være noen god løsning, så lenge Mariakirken er et av byens mest populære turistmål, sier han.

- Har ikke råd til annet

— I hovedsak er turistene glade for å få komme inn, selv om de må betale ti kroner. Aller helst skulle vi holdt alle kirkene åpne hele tiden, uten å ta inngangspenger, men det har vi dessverre ikke råd til, sier han.

Også Nidarosdomen og Stavanger domkirke tar betaling fra turistene om sommeren, ifølge presten.

Når det pågår vielser og andre kirkelige handlinger i Mariakirken, tas det ikke inngangspenger, sier han.