Det var Rød ungdom som tok initiativet til markeringen Ta natten tilbake torsdag kveld.

Ungdomspolitikere og andre talere markerte avstand og avsky mot voldtekt, i forbindelse med den økte hyppigheten av voldtekter i Bergen den siste tiden .

— Menn må ta ansvar

De fire hovedappellene ble holdt av mannlige ungdomspolitikere for å demonstrere hvor ansvaret for voldtekter hører hjemme: Hos menn.

– Når kvinner og jenter er redde for å møte ukjente i nattemørket, i tilfelle de skulle være en av de tusen voldsmennene, da er det mitt og alle andre menn sin plikt å ta ansvar, sa Simen Wilgohs fra SU/SV.

Talerne tok blant annet til orde for bedre gatebelysning, holdningskampanjer, relasjons- og selvforsvarskurs i skolen, hyppigere bussavganger og et bedre psykisk hjelpesenter.

Og ikke minst: At menn må tørre å gå aktivt ut mot voldtekt, å prioritere og snakke om det.

– Alle må bidra ved å følge med. Åpne øynene, kikk inn i smau, bry deg. Det er bedre å avbryte fem uskyldige hyrdestunder enn å la én voldtekt foregå uforstyrret, sa Sondre Båtstrand fra De grønne.

Taxi ventet

Til slutt ble det åpnet for spontane appeller, og en håndfull mennesker klatret opp på benken for å tale. Victoria Bjørnseth, som selv er voldsoffer, takket mennene som sto frem og avsluttet sin sterke appell med diktet i Vær utålmodig, menneske! av Inger Hagerup.

Høyden-beboer Turid Sveen sa at hun stadig motsto lysten til å kjøpe seg et gevær og sikte på gjerningsmennene, og oppfordret alle til å være forsiktige.

Og litt lenger ned mot Studentsenteret sto en taxi og ventet på noen, sånn for sikkerhets skyld.

ØRJAN DEISZ (MMS)